Как ще трябва да се спазва от фермерите стандартът за диверсификация

На всички земеделски площи над 10 ха както е известно вече на фермерите, те ще трябва да осигуряват ежегодно разнообразяване на културите чрез диверсификация.

При стопанства с площ 10-30 хектара диверсификацията трябва да се състои в засяване на обработваемата земя в стопанството на поне 2 различни култури, обясниха експертите на семинарите за обучение. Последните правила гласят , че основната култура не трябва да заема повече от 75%, а двете основни култури не трябва да обхващат заедно повече от 95% от площта.

За сведение на фермерите, освен останалите култури и тревите и тревните фуражи, в този стандарт за култура ще може да се смята и оставената под угар земя, обясняват специалистите.

От изискванията по ДЗЕС 7,1 и 7,2 обаче ще се изключват стопанства, в които повече от 75% от обработваемата земя се използва за треви или тревни фуражи, оставена е под угар, засята е с бобови култури или съчетава някои от тези употреби.

Ще се изключват от правилото за диверсификация и стопанствата, в които повече от 75% от земята е с постоянно затревени площи, използва се за треви или тревни фуражи или на култури под вода през значителна част от годината или от цикъла за отглеждане на културите, или съчетава тези употреби.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини