Кои дървета и нежелана растителност са длъжни да опазват стопаните като елементи на ландшафта

Както стана известно на много фермери, но не на всички все още, от 2024 г. отпадна

задължението за поддържането на поне 4% от обработваемата земя като непроизводствени площи и характеристики – земя оставена под угар, тераси, особености на ландшафта.

За сметка на това стопанствата задължително следва да запазват други съществуващи особености на ландшафта. Сред тях ще бъдат отделни дървета, синори, живи плетове и редици дървета, както и дървета в група и тераси.

Трябва да се запазват и съществуващите живи плетове и дървета и да не се отрязват по време на размножителния период и периода на отглеждане на малките при птиците – от 1 март до 31 юли.

Вижте всички презентации от обучителната кампания на МЗХ за Стратегическия план

На опазване ще подлежат и съществуващите постоянно затревени площи от нежелана растителност – орлова папрат (Pteridium aquilinum), чемерика (Veratrum spp.), айлант (Ailanthus altissima) и аморфа (Amorpha fruticosa).

Особености на ландшафта, определени за запазване в крайна сметка ще са:

Отделни дървета с корона с диаметър, не по-малък от 4 метра. Още синори (полски граници) с широчина между 1 и 15 м, върху които не се произвежда земеделска продукция.

Запазват се и живи плетове и редици дървета с широчина между 1 и 15 метра, както и дървета в група с максимална площ до 0,3 ха, тераси и буферни ивици, които по определение са площи с широчина от 1 до 15 метра.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини