ООН предупреди, че Южна Европа е заплашена от опустиняване

Страните от Южна Европа са изложени на риск от превръщането в пустини, ако глобалното затопляне надхвърли три градуса по Целзий, каза Джим Ски, председател на Междуправителствения панел на ООН по изменението на климата, цитиран от The Daily Telegraph.

Изменението на климата води до 13% намаление на световното производство на пшеница

„Цяла Европа е уязвима, особено Средиземноморието. Вече виждаме как опустиняването се случва не само в Северна Африка, но и в южните покрайнини на Европа, като Гърция, Португалия и Турция“, каза Ски.

Дългосрочна прогноза за климата в България: Ще станем ли производители на маслини?

Според него до 2100 г. може да настъпи глобално затопляне с три градуса по Целзий. В същото време Западна Европа и Обединеното кралство, според Ски, ще се сблъскат с още по-голямо затопляне до края на века – до пет градуса по Целзий.

Един от най-големите рискове от глобалното затопляне може да бъде развитието на горещ и влажен климат. Ски отбеляза, че това може да причини икономически проблеми, по-специално Полша може да се сблъска с трудности при отглеждането на картофи, а Италия е изправена пред изчезването на сортовете твърда пшеница, които се използват в производството на тестени изделия.

Климатичните промени – черен слон в стаята на земеделието

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини