МЗХ работи по регулиране на водоползването съвместно с МОСВ, за пасторализма вече има съвместна работна група

 На въпрос от земеделеца.бг на какъв етап е създаването на работни групи съвместно с МОСВ по две актуални теми – водоползването и пашуването в националните паркове, от МЗХ ни отговориха следното:

Сформирана е междуведомствена работна група относно пашуването в националните паркове с участието на всички заинтересовани страни. Поради широкия и разнороден състав на групата беше необходимо техническо време за създаването й, като непосредствено след това бе издадена заповед от министъра на земеделието и храните.

В работната група участват както представители на институциите, така и редица агенции, експерти от научната общност и повече от 25 членове неправителствени организации от сектор „Животновъдство“ и от областта на опазване на околната среда и биоразнообразието.

Предстои работната група да проведе първото си заседание.

Активно се работи по темата за регулиране на водоползването, като от страна на Министерство на земеделието и храните има предложение към Министерство на околната среда и водите за  създаване на междуведомствена работна група. Целта е да бъдат облекчени условията и реда за издаване на разрешително за водовземане от повърхностни и подземни води. Отбелязваме, че за стартирането й са необходими и допълнителни данни от страна на земеделските производители, като например конкретни зони за напояване, размер на напояваните площи и брой земеделски производители.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини