От 2025 г. директните плащания ще зависят и от условията на труд и заетост

Получаването на директните плащания от земеделските стопанства в пълен размер ще бъде обвързано със спазването на трудовото законодателство от 2025 година.

За целта Държавен фонд „Земеделие“ ще получава данни от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“

дали фермерите спазват правилата за условията на труд и заетост

Нарушенията ще се отразяват като намаление на директното подпомагане.

Спазването на трудовото законодателство или т. нар. „социална условност“ влиза в сила с европейски регламент. Обвързването с получаване на пълния размер на директните плащания е включено в стратегическите планове на всички държави членки.

Социалната условност – мъгла за много стопанства, но ще намалява субсидиите при неспазване

При разработването на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. България се възползва от максимално възможният по-късен срок за въвеждане на санкционен режим при неспазване на социалната условност.

В резултат

правилата за социалната условност ще се прилагат с проверки и санкции от 1 януари 2025 г.

На проведената среща на работната група, определена със заповед на министъра на земеделието и храните за разработването на методика за прилагане на социалната условност, заместник-министрите Лозана Василева и Янислав Янчев и експерти от МЗХ  представиха проекта на методиката за намаленията при неспазване на изискванията за  условията на труд и заетост.

В онлайн среща като членове на работната група участваха и представители на синдикатите,  браншови организации от сектор „Земеделие“, експерти от МЗХ и Министерството на труда и социалната политика, Държавен фонд „Земеделие“, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Заместник-министър Янислав Янчев подчерта, че социалната условност

няма да доведе до нови допълнителни изисквания и проверки в земеделските стопанства

Ще се следва прилаганото до момента законодателство. Проверките за условията на труд както и досега ще се правят от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и данните ще се изпращат в ДФЗ.

Експерти разясниха, че в проекта на методиката е разписано, ако през календарната година на плащането е влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение за нарушение на трудовото законодателство от фермер, това да се отрази с намаление на директното подпомагане за съответния земеделски производител. Ако е установено нарушение, при определяне на намалението ще се отчита степен, тежест и повторяемост.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини