Експертите наблягат, че ще се следи строго ЗИУ-8 за работа с препаратите за растителна защита

Кога ще се проверяват пръскачките на земеделския производител

Според ЗИУ-8, което регламентира действията за постигане на устойчива употреба на пестициди, продуктите за растителна защита се категоризират в

две категории на употреба – професионална и

непрофесионална,  като професионалната категория на употреба се разделя на две подкатегории – първа професионална и втора професионална група.

Фермерите трябва да знаят с какви препарати работят и да спазват в стопанството изискванията за тях.

Всички задължителни законоустановени изисквания – ЗИУ излязоха днес в „Държавен вестник“

Когато ще се третират семена за посев, това трябва да бъде извършено със специализирана техника и специално оборудване и от лица, които притежават валиден сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията. Трябва да става под контрола на агроном с професионално направление „Растителна защита“ или “Растениевъдство”;  с използване на лични предпазни средства.

Физическите или юридическите лица, които извършват услугата пръскане с ПРЗ на земеделски култури, трябва да отговарят на следните условия:

да имат сключен писмен договор със собственика или ползвателя на земеделския имот, в който е посочен номерът на имота, землището, декарите, земеделска култура, фенофаза, вредител, ПРЗ, доза, карантинен срок и други относими, по преценка на страните по договора данни. Да притежават сертификат по чл. 83 от ЗЗР; да използват специализирана техника и оборудване за прилагане на ПРЗ, които да отговарят на изискванията на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника и/или на Закона за гражданското въздухоплаване. Да записват в дневника данните за извършеното растителнозащитно мероприятие с ПРЗ.

При ЗИУ 8.2. се изисква и защитното облекло да е сертифицирано, обозначено със знака на ЕС и устойчиво на химическо въздействие.

Когато РЗ-мероприятията не се извършват от стопанина се сключва договор с фирма, извършваща

дейността.

ЗИУ 8.3 регламентира изискване за периодични проверки (инспекция) за техническата изправност на оборудването за прилагане на ПРЗ.

Закупените нови пръскачки не се проверяват до 3 години

На тези, които са в период от 3 до 5 години се извършва една проверка. Пръскачки над 5 години се проверяват на всеки три години.

ЗИУ 8.4 определя местата на които се приготвя работният разтвор за третиране на земеделски площи, те трябва да са разстояние не по-малко от:

100 м от административни и жилищни сгради, регистрирани животновъдни обекти, в т.ч. и пчелини, предприятия за производство на фураж и храни за животни, складове за съхранение на фураж и на растения и растителни продукти; на  200 м от повърхностни водни обекти, водоизточници и вододайни зони; на  25 м от напоителни канали; на

100 м от защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

ЗИУ8.5 посочва подробно изискванията за  съхранение на ПРЗ в складове на земеделски стопани, обособени в стопанството им. В складовете се съхраняват ПРЗ от втора професионална категория на употреба и непрофесионална категория на употреба.

ПРЗ от първа професионална категория на употреба трябва да се съхраняват в метален заключващ се шкаф

Складовете за съхранение на ПРЗ на земеделските стопани да се изграждат самостоятелно или да са специално обособени места в стопанството им.

В складовете се съхраняват ПРЗ, предназначени само за употреба в стопанството. Складовете трябва да са обезопасени и с контролиран достъп; сухи и прохладни;без достъп на пряка слънчева светлина;с обособено място за временно съхранение на празните опаковки от ПРЗ.

Трябва да има обособена част за препаратите с изтекъл срок на годност;

ЗИУ 8.6  строго определя, че трябва да има договори за събиране и транспортиране на празните опаковки от ПРЗ и те да бъдат сключвани само с лица, притежаващи документи, издадени по реда на от Закона за управление на отпадъците

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини