ДФЗ очаква от фермерите да дадат мнения и предложения за улесняване на електронните услуги

От земеделските служби в страната вече са изпратени хиляди предложения

Както съобщи преди седмици Държавен фонд „Земеделие“, той ще въвежда съвсем нови функционалности в Системата за електронни услуги (СЕУ).

Фондът припомня, че очаква от регистрираните потребители, които са вече над 75 000, да дават  своите мнения и предложения за оптимизиране на  възможностите на системата.

Бенефициентите сега могат да се възползват от специално създадената форма за изпращане на  предложения чрез мобилните телефони или на пуснат линк за целта.

Една от новите функционалности гласи, че ще може да се упълномощи електронно друго лице да ви  представлява в СЕУ чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), без да се налага да се ходи при нотариус. Ще се налага другото лице обаче да посети офис на ОД на ДФЗ, където служител да  потвърди достъпа на база упълномощаването. Смята се, че много фермери ще се възползват от това, защото са преценили, че засега не могат да се справят сами.

Бенефициентите още ще могат да упълномощават потребители за конкретни действия, а не да им дават  пълни права, за което досега се опасяваха. Вече ще може да се даде разрешение на потребител само за подаване на заявление по конкретен прием и за водене на комуникация по него.

За „външно длъжностно лице“, което също ще се въвежда, се уточнява, че това ще могат да бъдат  служителите от Общинските служби „Земеделие“ (ОСЗ) и служителите от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ). Те ще могат да съдействат на кандидатите със създаването и попълването на заявленията за подпомагане, в това число и изчертаването на парцели и заявяване на интервенциите.

Според новата географска карта към Системата за електронни услуги ще се усъвършенстват  съществуващите инструменти за изчертаване и редакция на парцели.

Сега се обобщават и хилядите предложения за оптимизация на системата

които са били подадени от служителите в общинските служби и НССЗ, казаха от фонда.

На едно място ще бъдат обединени и цялата електронна комуникация към СЕУ и всички типове кореспонденция, за да няма пропуски от страна на бенефициентите. Системата ще изпраща и нотификации, които ще напомнят на потребителите за изтичащи срокове, предстоящи приеми и други важни събития относно заявленията за подпомагане.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини