Как се формират цените по Училищните схеми

По какви цени се заплащат биологичните плодове и зеленчуци по Училищните схеми и как се формира ценообразуването? Това попитахме ДФЗ по повод постъпили въпроси от наши читатели.

Ето и отговорът на ДФЗ:

 Съгласно утвърдена Методиката за стандартни таблици за единични разходи по схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училища в Република България от учебната 2023/2024 до учебната 2028/2029 година за формирането на цени на малини и боровинки (конвенционално и биологично производство) в обща и индивидуална опаковка, посочени в Приложение № 2 от наредбата се ползват данни за цени на едро от Системата за агропазарна информация (САПИ) за месец септември 2024 г . В случай, че за цената на даден биологично или конвенционален произведен продукт не са предоставени данни от САПИ, за него не се определя цена по Методиката.

В табличен вид са посочени цените на порциите на плодовете и зеленчуците, като обръщаме внимание, че се определят различни цени на порция за конвенционално и биологично производство на продуктите. В направеното проучване на САПИ липсват данни за цени на едро на биологично произведени малини, като определената за тях цена е 2.01 лв. за индивидуална порция от 0,125 кг.  

  

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини