ЕС планира парична помощ за земеделските стопани, за да преодолеят френската съпротива срещу сделката с Меркосур

Европейската комисия работи по нов бюджетен фонд, който да компенсира фермерите за всяко отрицателно въздействие от споразумението между ЕС и Меркосур, надявайки се, че паричната банка ще помогне за преодоляване на френската съпротива срещу търговската сделка.

Планът, потвърден от четирима официални лица пред Politico, идва в момент, когато ЕС и Южноамериканският блок се стремят да финализират историческото споразумение на срещата на върха на лидерите на Г-20 в Рио де Жанейро на 18-19 ноември.

Най-важното е, че компенсационният фонд вече е приветстван от Франция, най-големият противник на сделката с Меркосур, която таи опасения, че фермерите й ще страдат от пренасищане с внос от Южна Америка като говеждо месо.

„Това е интересен вариант, който Франция непременно ще търси, в случай че има сделка“, каза френски дипломат, потвърждавайки, че Комисията работи по такава парична схема. Дипломатът, както и всички други официални лица в тази история, е получил анонимност, за да обсъди чувствителния въпрос.

Говорител на Комисията отказа коментар.

Сделката с Меркосур ще отвори пазарите на Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Боливия за европейските износители, предлагайки възможности за растеж във време на нарастващо търговско напрежение с Китай. Общо около 800 милиона души на двата континента могат да се възползват от по-свободната търговия.

Въпреки че Франция вероятно няма правомощия да блокира споразумението с Меркосур при гласуване между страните от ЕС, официални лица в Брюксел, както и в Берлин, подчертават, че искат да избегнат налагането на търговското споразумение против волята на втората по големина икономика в ЕС, което може да подхрани евроскептицизма.

Компенсационният фонд на Меркосур може да успокои опасенията и в други скептични страни от ЕС като Ирландия или Австрия.

Идеята, която все още е на предварителен етап, има прецедент: през 2021 г. ЕС създаде резерв за приспособяване към Брекзит в размер на 5,4 милиарда евро, за да защити промишлените сектори, като рибарството, от потенциално негативните въздействия на излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини