С рекорден брой подадени проектни предложения приключи целевият прием за инвестиции по подмярка 4.2 с бюджет от 52,8 млн. лв.

Приключи целевият прием на проектни предложения за инвестиции и дейности, насочени към опазване на околната среда, включително внедряване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Приемът бе част от подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, която е част от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и имаше бюджет от 52 806 600 лв.

Основни факти:

  • Обща стойност на проектите: Подадените 218 проектни предложения възлизат на обща стойност от 191 855 823,82 лв., като стойността на одобрената субсидия е 95 908 351,82 лв.
  • Основен фокус на проектите: Много от предложенията са насочени към изграждане на фотоволтаични системи за производство на енергия от слънцето, както и инсталации за съхранение на произведената енергия.
  • Финансова помощ: Финансирането покрива до 50% от допустимите разходи по проектите.

Фокус върху опазването на околната среда

Проектите са насочени към внедряване на технологии, които осигуряват по-устойчиво използване на природните ресурси. Финансират се инсталации за производство на енергия от биомаса за собствено потребление, както и системи за съхранение на тази енергия, които да бъдат интегрирани със съществуващи фотоволтаични системи.

Параметри на проектните предложения

Минималният размер на допустимите разходи за проектните предложения беше 29 337 лв., а максималният – 1 369 060 лв. За проекти, свързани с преработка на продукти извън Приложение I от ДФЕС, максималната допустима сума беше до 1 173 480 лв.

Крайни срокове и изпълнение

Всички одобрени проекти трябва да бъдат завършени в рамките на 10 месеца след подписване на договора, но не по-късно от 1 септември 2025 г.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини