Ниските температури през октомври обикновено не са проблемни за пшеницата, ако са краткотрайни и не падат под -5°C.

Ниските температури през октомври обикновено не са вредни за пшеницата, ако са в разумни граници и растенията са добре адаптирани. Пшеницата, особено зимната пшеница, е устойчива на по-ниски температури и дори изисква известен студ, за да премине през необходимия процес на закаляване. Този процес я подготвя за зимата и подобрява устойчивостта й към измръзване по-късно през сезона.

Условия, при които ниските температури могат да станат проблем през октомври:

  1. Внезапни и екстремно ниски температури: Ако температурата падне рязко под 0°C в период на активно развитие, растенията могат да понесат щети.
  2. Липса на достатъчно развитие: Ако пшеницата не е достигнала нужната фаза от своето развитие до момента, в който настъпват студовете, това може да я направи по-уязвима.
  3. Суша или прекомерна влага: Липсата на влага или прекомерната влага също може да отслаби растенията и да увеличи вероятността от щети.

Ниските температури през октомври обикновено не са проблемни, ако са краткотрайни и не падат под -5°C.

За да загине пшеницата от студ през октомври, трябва да се съчетаят няколко неблагоприятни фактора:

  1. Силно понижение на температурите: Ако температурите спаднат под -10°C до -15°C в този ранен етап от развитието на пшеницата (когато тя все още не е достатъчно закалена), това може да причини повреди на растенията. Закаляването обикновено се случва през по-късен етап (ноември или декември), когато растението е адаптирано да устои на ниски температури.
  2. Липса на снежна покривка: Снегът служи като изолация и защитава пшеницата от директно въздействие на студа. При внезапно застудяване без снежна покривка, растенията са изложени на по-голям риск от измръзване.
  3. Лошо развитие на растенията: Ако пшеницата е била засята твърде късно или условията за развитие не са били благоприятни (недостиг на влага или хранителни вещества), растенията може да не са достатъчно здрави, за да устоят на студа.
  4. Продължителни студени периоди: Дългите периоди на ниски температури без междинно затопляне затрудняват възстановяването на растенията.

Тези условия създават риск от измръзване и повреждане на кореновата система и листата на пшеницата, което може да доведе до загиването на растенията.

През октомври пшеницата обикновено е във фаза на ранно развитие, която зависи от времето на засяване и условията на отглеждане. В зависимост от климатичните условия, пшеницата може да бъде в следните стадии:

  1. Покълване: Това е първоначалният етап след сеитбата, когато семената започват да поникват.
  2. Фаза на братене: След покълването пшеницата започва да развива братя (допълнителни стебла), което е ключов етап за формиране на потенциалната добивност.

Как застудяването през октомври влияе на пшеницата:

  • Адаптация и закаляване: Леко застудяване (около 0°C до -5°C) в тази фаза е полезно за зимната пшеница, тъй като закалява растенията и ги подготвя за предстоящите по-ниски зимни температури.
  • Рязко застудяване: Ако температурите паднат под -5°C, преди растенията да са закалени или са в ранна фаза на развитие (особено ако няма снежна покривка), това може да доведе до измръзване на младите растения.
  • Температурен стрес: Внезапни спадове в температурата могат да предизвикат температурен стрес, който забавя растежа на растенията и може да намали добивите през следващата година.

Съвременните сортове пшеница обикновено са по-устойчиви на измръзване в сравнение с по-старите сортове, но те не са напълно имунизирани към тежки студове. Развитието на тези сортове се фокусира върху подобряване на устойчивостта им на зимни условия, включително студ, чрез селекция и генетични модификации. Въпреки това, определени условия могат да доведат до измръзване:

  1. Силни температурни спадове: Ако през зимата температурите паднат драстично под критичните нива за дълъг период, пшеницата може да пострада, особено ако няма достатъчна снежна покривка, която да я защити.
  2. Недостатъчно вкореняване: Ако пшеницата не е успяла да се вкорени добре преди настъпването на студовете, тя е по-уязвима на измръзване.
  3. Неадекватна закалка: Пшеницата, която не е преминала през процеса на закаляване (адаптация към студ чрез постепенни температурни спадове), е по-податлива на измръзване.

Някои сортове пшеница са разработени да издържат на по-ниски температури, като тези, отглеждани в северните райони на Европа и Северна Америка. Въпреки това, климатичните условия и местоположението също играят важна роля. Например, твърдата пшеница може да бъде по-чувствителна към студ в сравнение с меката пшеница.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини