По-късната сеитба на пшеница може ли да изиграе лоша шега за реколтата, и колко по-късна

Сухото време тази година провокира много специалисти и фермери да предприемат съвети и действия за по-късна сеитба не есенно-житните. Негласно почти се наложи правилото, че трябва да се постъпи така, заради климатичните изменения.

Но в същото време трябва да се каже, че трите октомврийски десетневки не са късни, а  влизат в оптималните срокове за сеене, така че фермерите няма от какво толкова да се опасяват.

Сега зърнопроизводители споделят, че имат известни тревоги от липсата на валежи със стопанско значение, и на второ място дали посевите ще срещнат трудности при израстването и укрепването си.

Според агрономи без наличието на влага при сеитбата, пшеницата по-трудно ще издържи на ниски температури през зимата, но това засега е теоретична заплаха.

Агрометеоролозите предвидиха, че до края на октомври съществени валежи не се прогнозират и условията в замяна на това ще позволяват подготовка на площите и засяването им със зимни житни култури

Според тях агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми, а падналите валежи със стопанско значение през септември, само в отделни райони от Източна и на места в Западна България, са подобрили овлажнението на горните почвени слоеве и условията за извършване на сезонните почвообработки.

Ниските температури през октомври обикновено не са проблемни за пшеницата, ако са краткотрайни и не падат под -5°C.

Някои от площите в полските райони от Централна България ще бъдат засети извън агротехническия срок, но все пак през октомври още текат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на зимните житни култури, казват селекционерите.

.Фаза розетка гарантира успешно презимуване

Според тях има вероятност само някои наистина много късни посеви да не встъпят във фаза розетка през есенната си вегетация, а тя гарантира успешното презимуване на културата без повреди.

Ако пшеницата се засява сега, няма опасност при наблюдавано поникване в късна есен и началото на зимата посевите да пострадат от големите студове.

Има много малки основания за подобни опасения, казват от Института в Генерал Тошево. Според тях сеитбата на пшеница, ако наистина е с много късна дата след октомври, може да крие рискове за новата реколта.

Добре развитите вторични корени на пшеницата формират продуктивността

Това, разбира се, до голяма степен ще зависи от влошаването на времето през ноември, защото засега се забелязват само доста ниски сутрешни температури, а дневните стойности дават надежда, че сеитбата ще бъде извършена качествено и в допустим срок.

При една по-мека зима и наличие на снежна покривка пшеницата все пак ще може да навакса с развитието си и да няма проблем за фазите поникване, първи и трети лист.

 

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини