Сертифицирани са първите 15 536 въглеродни кредита на Карбонсейф

В периода юни-септември 2024 Карбонсейф премина успешен одит от световната сертифицираща компания Earthood. Одиторите провериха системите за работа и надеждността на методологията за докладване и мониторинг на въглеродните кредити на българската компания. На 3 октомври компанията получи пълно одобрение на процесите си за измерване на секвестирания въглерод в първите 8 земеделски стопанства, участници в програмата на Карбонсейф, които управляват общо 14 000 дка земя и реализират 15 536 въглеродни кредита. Това е еквивалентно на същото количество тонове въглероден диоксид и на 4238 тона органичен въглерод в почвата. 5% от тези кредити се отделят като застрахователен буфер за гаранция при загуби.

Земеделските стопанства са секвестирали средно 1 въглероден кредит на декар, което се равнява на близо 18 лева на декар.

Как работят програмите за въглеродно земеделие и защо земеделците получават пари, опазвайки почвите си

Резултатите по отношение на добивите са също окуражаващи – в Добрич е отчетено увеличение от 4,5%, а в София област – с 20%. В Южна България, въпреки тежките условия на суша в района на Пловдив, стопанствата успяват да запазят добивите си.

Повече информация на научихме от Чавдар Маринов, съдружник в Карбонсейф:

В началото на юни месец започна одитна мисия на Карбонсейф от световната сертифицираща фирма Earthood, която имаше за цел да провери нашите системи за работа, за надеждност по отношение на методологията ни за докладване и мониторинг на въглеродните кредити, които издава Карбонсейф. Можем да се похвалим, че на 3 октомври Earthood завери в пълна степен отстраняванията, които бяхме отчели при първите 8 земеделски стопани, участници в програмата на Карбонсейф. Докладът е от 58 страници, в него подробно се описват процесите, и няма открити никакви грешки и несъответствия. Тези 8 стопанства с обща площ от 14 000 дка реализират 15 536 въглеродни кредита, което е еквивалент на толкова тона въглероден диоксид. Карбонсейф отделя 5% от тях за буфер, който да служи като гаранционен фонд за пропаднали площи. Тези 8 стопанства получават средно 1 кредит от декар, в паричен еквивалент това са минимум18 лева на декар за положените от земеделските стопани усилия.

Естествено, зад това плащане стоят и съответните разходи – за почвени проби, анализи, технологии. Работихме интензивно с тези стопанства, бяха внедрени покривни култури в сеитбооборота, в някои от тях бяха използвани микробиални торове и т.н. Но все пак не бива да забравяме, че подобни разходи са допустими за възстановяване по екосхемите.

По отношение на добивите в тези стопанства, които са разположени в три части на страната, резултатите също са добри. В Добрич отчитаме стопанство, в което добивите са се увеличили с 4,5%. В София област добивите са се увеличили с 20%. В стопанствата в Южна България не отчитаме увеличаване на добивите, но трябва да се има предвид, че сушата в района на Пловдив беше жестока, и въпреки нея стопанствата успяха да си запазят добивите.

Защо с програмата на Карбонсейф, която отчита реално секвестираното количество въглерод в почвата, резултатите на стопанствата са толкова различни от тези, които работят с програми на принципа на калкулаторите?

Мога да кажа, че повечето модели, които работят на принципа на калкулатора, явно не работят. Защото за подобни мероприятия, с които ние работим – намалени почвообработки, покривни култури, постепенна замяна на минералното с органично торене, внедряването на микробиални торове, калкулаторите автоматично отчитат по 0,3 кредита на декар. При Карбонсейф този резултат е три пъти по-голям в конкретните случаи. В тези 8 стопанства имаме и клетки, в които сме пробовземали и в които няма увеличение на въглерода. Съответно тях ние не сме ги сертифицирали. Но това също потвърждава, че калкулаторните модели не работят, тъй като те щяха да издадат кредити и за тези участъци.

Става дума за едни и същи стопанства с еднакви култури и технология. В едни полета има увеличаване на въглерода, в други – няма. Науката все още не може да отговори с пълна точност какви процеси се случват, особено в горния почвен слой. Знаем, че тази година бяха отчетени най-високите температури, имаше моменти със затопляне на горния почвен слой до 46-47 С. В едно интервю в началото на годината, въз основа на американски климатични модели, които следя, предрекох, че вероятно ни очаква лято с рекордна суша и горещини. За съжаление това се случи, виждаме какво е следствието особено при пролетниците. Надявам се тенденцията за добри добиви при есенниците да се запази, за да могат земеделските стопани все пак да разчитат на приходи.

Какво следва оттук нататък?

Карбонсейф следва планът, който сме си заложили. Следващата стъпка е търгуването на самите въглеродни кредити, за да могат тези около18 лева от декар в случая, да стигнат до нашите първи клиенти. Ние имаме купувачите и по принцип можем веднага да ги публикуваме в регистъра и да ги изтъргуваме. Но тези процеси изискват съответните административни стъпки и процедури да бъдат спазени, за да не бъдат оспорени въглеродните кредити. По тази причина отчитаме леко забавяне. Очакваме тази продажба да се случи в рамките на 1 месец.

Процедурите за издаване на въглеродни кредити следват строги правила, съпроводени са с обществено обсъждане на всеки един проект, което ние в момента спазваме. Искаме да спазим абсолютно всяка запетайка, така че да няма причина някой да атакува или оспори нашите въглеродни кредити. Карбонсейф има репутацията на най-надеждната компания, издаваща въглеродни кредити от земеделието в световен мащаб, за нас е по-добре да се забавим с 1 месец, отколкото да компрометираме надеждната ни методология. Надеждността на нашата работа е оценена и на европейско ниво.

Ако се върна на нашето участие на Innovate for Climate в Берлин, там проведохме множество срещи с редица купувачи на въглеродни кредити и колеги от сектора. Всички те вече познават Карбонсейф като компания, но там имахме честта и удоволствието да се запознаем и лично с тях. Всички те са впечатлени от надеждния модел, по който работим. Именно по време на тези срещи, установихме партньорски отношения с френска компания, която е един от най-големите световни търговци на въглеродни кредити, която само през миналата година е изтъргувала над 400 000 въглеродни кредита. На това събитие разбрахме, че дори в световен мащаб няма реализирани кредити от такива проекти. Имам предвид въглеродни кредити, получени от системата на земеползване  чрез отчитане на повишаването на нивото на органичен почвен въглерод. Един единствен проект е реализирал кредити от органичен почвен въглерод и това е проект от Южна Африка.

Българската компания за въглеродно земеделие Carbonsafe бе призната за световен лидер в сектора на Innovate4Climate в Берлин

Множество стандарти и методологии в момента се провалят, тъй като не са си спазили процедурите и няма надеждно количествено и качествено доказване на резултата. И вярвам, че Карбонсейф ще бъде първата компания, и то българска, която реализира подобни кредити.

Доброволните въглеродни пазари са пазари на доверието. Дори само веднъж да се установи компрометиране на кредитите, издадени от някоя компания, за нея бизнесът приключва. И ако няма компании, които да изчистят този имидж, който безспорно е нарушен от програмите-калкулатори, нещата няма да се развият добре. Въглеродните програми са като банките. Репутацията при тях е всичко. Затова всеки купувач на въглеродни кредити вече иска да е 100% сигурен в това, което купува, да може да направи лична проверка на процеса по всяко едно време. Ние сме готови за това.

Ползата от работата с Карбонсейф обаче не са само въглеродните кредити

Всички земеделци трябва да знаят, че при работа с нас получават и редица други преимущества. Тяхната полза не се ограничава само с парите, които получават от продажбата на въглеродни кредити. Те получават и пълна почвена картина на своите стопанства със специфични препоръки и анализи, които ние им предоставяме с оглед на оптимизиране на техните торови норми. Както и технологични карти и непрекъсната агрономическа подкрепа.

Агр. Христо Николов: Почвите в България се изтощават със заплашителна скорост

Важно е да отбележа, че добитите кредити от първите 8 стопанства, са еквивалент на около 4238 тона органичен въглерод в почвата. Всички земеделци знаят, че това е основен компонент на органичната материя в тяхната почва. Искам да стане ясно, че не говоря само за кредити и за пари. Нашата работа със земеделците ще повиши органичната материя в почвата им, ще им даде здрави почви, на които те ще могат да развиват едно устойчиво земеделие.

Разбира се, в крайна сметка всеки трябва да бъде възнаграден за положените усилия. Устойчивите модели на работа съответно изискват някакви разходи. Ценообразуването на въглеродните емисии създава именно такива икономически стимули за промяна, които са необходими при този модел на инвестиции, особено при производството и потреблението на храни.

Виждаме какво се случва като ценови натиск на пазарите на зърното , отчитаме повишаването на разходите за производство на земеделски продукти през цените на торове, препарати, горива, работна ръка. В този икономически модел земеделските стопани се нуждаят от всяка една стотинка в своето стопанство, за да могат да понижат себестойността на производството си и да останат конкурентноспособни на световните пазари.

За съжаление, предварителните данни за следващия програмен период, сочат едно намаляване на финансовата рамка за ОСП. Разбира се, надявам се това да не се случи. Но догодина, когато се публикува Многогодишната финансова рамка, ще стане ясно какво точно ни очаква. Всички могат да видят и в момента, намаляване на бюджета по ОСП с около 30%. Ако вземем предвид средствата по Втори стълб, то намаляването на директните плащания по Първи стълб е вероятно 34-35%. А и всички знаем, че най-вероятно директните плащания няма да останат в този вид. Очаква се тези плащания да бъдат обвързани със социални и екологични условия. Виждаме, че еврокомисарят по земеделие е от Люксембург, известен в зелените среди. Ясно е, че тези процеси се задълбочават.

Винаги подчертавам, че в Карбонсейф имаме едно наше корпоративно разбиране за Зелената сделка. Тя трябва да бъде балансирана, трябва да може да отговори на нуждите на потребителите и на земеделците. Ние смятаме, че в момента има нарушен баланс между тази огромна амбиция на Европейската комисия и на очакванията на земеделците, потребителите и обществото. И именно чрез Карбонсейф, работейки само със зелени, доказани и работещи практики, вярваме, че можем да бъдем посредник и да осигурим този баланс. Да преведем нашите стопанства през това бурно море на финансова и климатична несигурност. За да могат земеделците чрез практиките, с които работим да задържат влагата в почвата, да разчитат на едни константни добиви и да имат допълнителни приходи от въглеродните сертификати, за да могат да се развиват.

Всички земеделски производители трябва да бъдат подкрепяни, защото те осигуряват нашата храна. В крайна сметка това е тяхната работа и призвание. Всичко останало – кредити, въглерод, всичко това ще се случи, но никога не трябва да забравяме, че няма нищо по-страшно от глада. За земеделците ще бъде много трудно да оцелеят в това бурно море сами.

Общо взето това е един кратък преглед на развитието на Карбонсейф през изтеклата година.

А бъдещето …

Ние непрекъснато растем и се развиваме. Увеличаваме екипа си постоянно. В момента в компанията работят 17 души и откриваме още нови работни места. До края на годината ще станем 21. Постепенно разширяваме площите, като крайната ни цел е да се разширяваме и да излезем извън границите на България. Скоро ще започнем работа освен в България, и в други 2 страни членки на ЕС. Тези страни имат огромен интерес да внедрят нашия модел на работа в своята система на земеползване. Моделът на работа, който следва Карбонсейф, е устойчив и успешен, и може да се приложи навсякъде по света.

Площите в обхвата на програмата на Карбонсейф към 20 октомври 2024 г. са 186 000 дка, до края на годината според предварителните договори вече ще участват почти половин милион декара.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини