МЗХ, „Напоителни системи“ и УАСГ подписаха меморандум за сътрудничество в областта на хидромелиорациите

Министерството на земеделието и храните, „Напоителни системи“ и Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) подписаха меморандум за сътрудничество в областта на хидромелиорациите.

Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов подчерта, че министерството си е поставило стратегическа цел – възстановяване и разширяване на хидромелиоративната система на страната. Той посочи, че и към момента обучавани и завършили студенти в УАСГ вече работят в „Напоителни системи“.

Ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова изрази своето задоволство, че с подписването на този меморандум се скрепяват едни отношения, които ще сближат образованието с бизнеса и с практическото приложение на тези знания. Това е част от стратегията на новото ректорско ръководство, което тя оглавява от осем месеца. „Вече четиринадесета година нашият университет е на първо място в рейтинговата система на висшите училища, които обучават в направление архитектура, строителство и геодезия. Оттук нататък нашите студенти ще имат възможност да реализират на практика своите знания“, каза ректорът на УАСГ. По нейно мнение този меморандум идва много навреме, защото връзката на практиката с бизнеса не е добре поддържана в годините. Специално в областта на напоителните системи, на хидромелиорациите има какво да се навакса. Доц. Каменова изрази надежда, че с подписването на меморандума много бързо това ще се случи. Тя подчерта, че е отворена за конкретни действия, които да предприемат в най-скоро време.

По думите на министър Тахов с този меморандум ще дадат нов тласък в кариерното развитие на студентите в това стратегическо направление. Той посочи, че освен техния талант, биха искали да използват и експертизите на преподавателите.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева заяви, че най-важният етап от развитието на дружеството са младите и образовани кадри, от които все повече има нужда. Тя припомни, че вече извършват рехабилитация на съоръжения, които 60 години не са ремонтирани. „Имаме амбицията да рехабилитираме една голяма част, около 80 процента от хидромелиоративната система. Това изисква ефективно модерно напояване и развитие на хидромелиорациите, които могат да бъдат осигурени единствено от млади проспериращи кадри, каквито излъчва УАСГ“, каза Динева.

След подписването министър Тахов приветства абсолвентите на церемония по връчване на дипломите на бакалаври и магистри. Той заяви, че завършите в УАСГ получават не само престижно образование, но поемат отговорността да проектират, изграждат и надграждат инфраструктурата на нашата страна.

Тахов спомена подписването на меморандума, посочвайки, че възнамеряват да увеличат поливните площи в България в бърз порядък с над 2,5 млн. декара, като крайната им цел е да достигнат заветните 8 млн. декара. „Без хидромелиорации, без поливно земеделие няма как да очакваме принадена стойност на произведените у нас продукти“, заяви аграрният министър.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини