Разглеждайте технологичните карти по операции, казват учени от ЗИ-Стара Загора, част от екипа, който ги е разработил

Учени от Земеделския институт в Ст.Загора са част от  екипа, който е  разработил технологичните карти за животновъдство и основните отглеждани у нас земеделски култури.

Министерството на земеделието и храните  ги публикува на сайта си – за секторите животновъдство и растениевъдство, и конвенционално и биологично производство.

Те вече са утвърдени със заповед на министъра на земеделието и храните според изискванията на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Картите за конвенционално и биологично растениевъдство са разработени от екип от учени от Аграрен университет – Пловдив, а Земеделският институт в Стара Загора към Селскостопаска академия е разработил

картите за говеда, овце и кози, отглеждани по методите на конвенционалното и биологичното производство

От института в Стара Загора споделиха, че в процеса на работата са били проведени темалко обсъждания и с браншовите организации.

Базата от разработените технологични карти осигурява възможност за земеделските производители да могат да изчислят разходите си

Това важи както за отглеждане на земеделските култури и животните, съобразно вида на конкретното стопанство, така и за агроклиматичните особености на терена и достъпа до ресурсна обезпеченост.

Заради динамиката в цените на горива, торове, работна заплата и други разходи на стопанствата публикуваните технологичните карти не включват цени.

Целта е земеделските производители да използват базовия модел като образец, който им се предоставя, за да отчитат подробно променливите и постоянни разходи на конкретното стопанство по операции.

Технологичните карти за биологично и конвенционално растениевъдство включват разходните норми на стопаните за използваните препарати за растителна защита, торове, семена, разсад, вода, горива и смазочни материали, за механизирана обработка и ръчен труд, основани на 8-часов работен ден за механизаторите. Отчитат се нормите за разход на горива за съответната операция.

За сектор „Животновъдство“ технологичните карти включват разходите за паша, фуражи, добавки, медикаменти, маркиране на животните, ветеринарномедицински прегледи и интервенции, профилактика, енергия, вода и други необходими ресурси за стопанствата.

Базовият модел позволява лесна и бърза актуализация на данните за разходите при необходимост.

Изчисляването на амортизационните отчисления на активите, участващи в дейността на едно стопанство, са съобразени с действащите амортизационни норми и счетоводни стандарти.

Публикуваните технологични карти можете да откриете на следните линкове, съответно за конвенционно, биологично растениевъдство и животновъдство от електронната страница на МЗХ:

https://www.mzh.government.bg/bg/sektori/rastenievadstvo/tehnologichni-karti/

https://www.mzh.government.bg/bg/sektori/zhivotnovadstvo/bazovi-tehnologichni161024/;

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини