Ивайло Терзиев, оперативен директор на ФлаваПълс: Гладът за протеинови култури ще е все по-голям в световен мащаб

Господин Терзиев, разкажете ни повече за предприятието, което представлявате, и какво е вашето впечатление от първата година на работа на българския пазар?
Вашият завод за производство на грахов протеин е първият по рода си на Балканите. Каква е равносметката ви от досегашния опит и какви предизвикателства срещнахте?

Заводът за производство на протеинови концентрати ФлаваПълс стартира през 2023 г в гр.Шумен. Продукцията ни е ориентирана към западнoeвропейските пазари, като освен протеинови концентрати, предлагаме скорбяла /нишесте/ и грахови трици. Разработваме и ноухау продукти, като CleanTaste протеинов концентрат, подходящ за храни във млечния, месарския, хлебопекарския и веган секторите. Радваме се, че отскоро и български компании, които разработват продукти без алергени, се обръщат към нас.

Какви са производствените капацитети на предприятието и какво количество суровина изкупувате годишно от българския пазар?

От стартирането на завода сме преработили близо 20 хил.тона на грах и на практика сме най-големият купувач на българския пазар. Това, което ни отличава от останалите купувачи е, че ние сме устойчив партньор и в наше лице те могат да разчитат на дългогодишно партньорство. Търговците разчитат на износ към Индия и Пакистан, а той невинаги е наличен, докато ФлаваПълс е преработвател и изкупува суровина ежегодно.

Какво предлагате на земеделските производители и какви са конкретните стъпки, за да започнат те да работят с вашето предприятие?

Политиката на ЕС става все по-отворена към насърчаване на консумацията на растителни протеини. В момента дори се внася предложение от Германия и Дания за стимулиране на производството на продукти от растителни протеини, като част от мерките за ограничаване на въглеродните емисии в световен мащаб. Българските фермери имат опит в отглеждането на грах и трябва да се възползват от това. Новите сортове жълт грах са високопротеинови, сухоустойчиви и правят висока листна маса, което улеснява прибирането на реколтата. Ползите от сеитбооборота и обогатяването на почвата с азот са всеизвестни за всички. Доскоро земеделските производители имаха проблеми с намирането на пазари, но това вече е мит. Гладът за протеинови култури ще е все по-голям в световен мащаб, на фона на нарастващото население и екологичната политика на държавите. Всеки земеделец, който отглежда жълт грах за нас е добре дошъл и може да ни потърси, за да сключи предварителен договор за изкупуване.

Какви са изискванията ви към качеството на изкупуваната продукция?

Ние преработваме само и единствено жълт грах Pisum Sativum, като за нас съдържанието на протеин е водещо. А наблюденията ни са, че в България климатичните условия и почвата е благосклонна към постигането на по-високи нива на протеин, в сравнение със Западна Европа. Има няколко компании в България, които предлагат такива високо-протеинови сортове. Важно изискване е да няма високо съдържание на примеси от глутенови култури /ечемик, пшеница, овес/, както и да се спазват добрите селскостопански практики, включително да не се ползва употребата на десиканти. Грахът изисква и много бърза дезинсекция веднага след прибиране, за да не се повреди стоката.

Как работите със земеделските производители по отношение на договорите?
Какъв е подходът ви за осигуряване на прозрачност и дългосрочно сътрудничество?

Препоръчваме на доставчиците ни да направят предварителен договор за изкупуване с нас, защото ние се ангажираме да изкупим на 100% продукцията им. Вътре има възможност за гъвкавост при определяне на цената, съобразена с премия спрямо цена на пшеница -MATIF Септември. За информация – грахът върви в сравнително постоянна корелация с цената на пшеницата. Вече има голям набор от земеделци, с които работим от 2022г и мога да кажа, че сме в много добри партньорски отношения. Те са доволни от начина на работа – бързо извозване на стоката, коректност, точни и ясни правила. Тази година започнахме и да изкупуваме грах от Румъния, където също има нарастващ интерес да се отглежда тази култура.

Какви са условията ви за съхранение и транспорт на продукцията?
Предлагате ли подкрепа или решения в тази област на вашите партньори?

Гъвкави сме и предлагаме съхранение на продукцията на наши доставчици до момента на фиксиране на цената, което спестява разходи за складиране, почистване и фумигация на земеделците. По отношение на транспорта, обикновено практиката е да осигуряваме такъв, но разбира се има и доставчици, които предпочитат да използват собствен такъв.

Какви са бъдещите Ви планове за развитие? Очаквате ли растеж на пазара за високопротеинов грах и съответно увеличение на необходимите количества суровина? Какви са основните фактори, които според Вас ще стимулират този ръст?

В следващите три години планираме да удвоим капацитета на предприятието, да увеличим складовата база и да инвестираме в нови машини, които да оптимизират производствените ни процеси. С увеличаване на производството ще увеличим и потреблението на жълт грах, което е добра новина за земеделците в България. Тенденциите за увеличаването консумацията на растителни протеини в световен мащаб е на лице и ние следваме тази посока.

Какво послание бихте искали да отправите към българските земеделци за новата 2025 година?

Посланието ни към земеделците е да залагат на протеиновите култури като част от сеитбооборота. Много скоро това начинание ще бъде добре изплатено, а междувременно те ще натрупат безценен опит в отглеждането и култивирането на тази култура, ще научат добри производствени практики и ще оптимизират производството си. Предимство за тях е, че има преработвател в България, който е само на километри от тях и те имат възможност да се свържат директно с нас, без нуждата от търговци, или посредници.

Интервю на Ася Василева

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини