Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Насоки за кандидатстване по интервенция „Професионално обучение и придобиване на знания“ от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на 2023-2027 г. Интервенцията ще се подпомага организирането и провеждането на курсове за професионално обучение и информационни семинари в сектора на селското и горското стопанство, както и специализирани курсове за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника.
Основната цел е свързана с модернизиране на селското стопанство и селските райони чрез стимулиране и споделяне на знания, иновации и цифровизация. Мярката ще осигури и по-добър достъп на заинтересованите лица до споделяне на научни изследвания, иновации и знания. С прилагането на интервенцията стопаните ще могат да повишат своята конкурентоспособност и ресурсна ефективност, както и ще имат възможност да подобрят екологичните показатели на стопанствата си, което ще спомогне за по-устойчива икономика на селските райони..
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е левовата равностойност на 10 млн. евро.
Заявленията за подпомагане ще се подават изцяло по електронен път чрез Система за електронно управление (СЕУ) на следния интернет адрес: https://seu.dfz.bg
Проектът на Насоки за кандидатстване по интервенция II.И.2 „Професионално обучение и придобиване на знания“ от СПРЗСР са публикувани на интернет страницата на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. на следния адрес: https://sp2023.bg/index.php/bg/proceduri/za-obsestveno-obsazdane/proekt-na-nasoki-za-kandidatstvane-po-intervencia-ii-i-2-profesionalno-obucenie-i-pridobivane-na-znania-ot-ot-sprzsr-2023-2027-g , както и в СЕУ на адрес: https://seu.dfz.bg/drupal/?q=node/90.
Писмени предложения и коментари по горепосочените документи могат да се изпращат в срок до 10.01.2025 г. (включително) на следната електронна поща: [email protected] или чрез СЕУ, като ясно се посочва наименованието на интервенцията.
Предложенията и коментарите следва да бъдат представени в свободен текст, в рамките на електронното писмо (e-mail) или да бъдат приложени в отделен файл във формат „doc”.