Колко е „черна“ Черната Златка и можем ли предотвратим нападенията в овощните градини?

В края на миналата година имаше много медийни публикации за пораженията, които нанася един не много типичен за земеделските култури вредител – Черна златка (Capnodis tenebrionis). Много овощари се оплакаха от масирани нападения, твърди се за напълно унищожени овощни градини. Отново бяха поискани специални мерки и подпомагане от страна на държавата за справяне с този вредител.
Тук ви предлагаме гледната точка на Теодор Насър – експерт по биодинамично земеделие с диплома от Великобритания, практически опит във Великобритания и Египет, от 4 години консултира водещи български биодинамични ферми. Според него ключът към управлението на болестите и неприятелите по културните растения е в правилното хранене и отглеждане на здрави и устойчиви растения, които са способни сами да се справят с вредителите.
Черна златка – вредител, с който можем да се справим без химия
За да предпазим нашите овощни градини от нападение на болести и вредители като Черната Златка е важно първо да познаваме причините за нападението. Колеги агрономи и производители в Северна Америка и Австралия се позовават на своите наблюдения , че насекомите нападат растения, които са слаби, но никога здрави добре нахранени растения. Гледайки така на ситуацията би трябвало да си зададем въпроса „от какво има нужда растението и кои микро- и макро елементи отговарят за имунно-модулирането му?“
Първо и най-важно да спомена, че това не са азот, фосфор и калий, а ни най-малко са в съединенията, които се продават масово. НАПРОТИВ азот и калий в синтетичен тор (с изключение на листна урея) привличат вредители и това го има в стотици научни доклади и полеви експерименти.
За създаване на здрави растителни тъкани и липидни обвивки растенията се нуждаят от високи нива на бор, калций и силиций. Тези 3 елемента са важни колкото NPK, те оздравяват кората, листата, обвивката на плода и структурират въглехидратите. Бор и силиций са нужни още при пукването на пролетта, че и на есен веднага след беритба. Силицият е особено сложен за постигане, защото ако се извлича от почвата трябва да има много силно гъбично населяване на корените. За жалост с днешни различни практики бактериите са повече от гъбите, а при овощните това е голям проблем, защото те имат нужда от 1:1 съотношение на почвени бактерии към гъби. Пръскания с мед, сяра и различни видове фунгициди пречат на естествения процес на развитие на тези гъби. С времето това пречи на почвата да усвоява хранителните вещества, които след това да предаде на растението, но също и помага за „изтичането“ на други елементи като сяра, бор и калий.
Други 2 елемента, отговорни за защитните сили на растението и фотосинтезираща мощ са манган и желязо, въпреки че на почвен анализ те може да са в добри нива всъщност те са напълно заключени. Защото желязото и манганът, като силиция, имат нужда от много силно активни микроорганизми, които да ги разградят и да ги сложат в подходящото съединение. Но ако използваме много фосфорни торове ние заключваме желязото в едно от най-здравите връзки (железен фосфат), които правят желязото абсолютно неизползваемо от растението и желязото просто си стои в почвата.
В днешната ситуация с черната златка това са първите стъпки за превенция, които ако предприемем с редовно торене с подходящите съединения на тези елементи можем да ограничим щетите в максимална степен! Тук е много важно съединението. НЕ ТОРЕТЕ със зелен камък, с манганов сулфат и други евтини варианти на горе споменатите елементи, защото само ще затвърдите проблемите си. Тези синтетични евтини продукти са не активни!!! Трябват ви хелатни или микронизирани продукти, но не EDTA хелати! Това е био химия, не просто физика.
Първи стъпки за действие ако се започва по препоръчаната схема за листно торене:
1. На есен или предпролетно подхранване с – Калций, Силиций, Бор с молибден и Магнезий +Водорасли
2. На есен или предпролетно подхранване с – сяра, цинк, манган, желязо + Микробиологичен продукт
Това в зависимост от населяването от насекомите може да се приложи между 2 и 4 пъти, но минимум 2 пъти.
Друг вариант за контрол на неприятеля е с подхранващата овощарска паста, която наскоро развихме като бавно освобождаващ микро- и макро хранителни вещества продукт. Дърветата се мажат обилно с пастата, която съдържа множество бактерии и гъби плюс упоменатите горе елементи в комплекс, които подхранва активно кора, тъкани, аминокиселини и т.н.
Може да проверите написаното дотук чрез замерване с рефрактометър за брикс нивата на растения, които не са нападнати от насекомото и други растения, които са нападнати. Гарантирам ви, че нападнатите растения са с нисък брикс, защото нямат достатъчно хранителни вещества и фотосинтезиращ капацитет, за да акумулират захари. Тези с висок брикс имат по-добри хранителни показатели и захарната стойност им е по-висока.
Инвестицията в дърветата се отплаща за годините напред, ако тези неща се прилагат още в разсадника ще имаме разкошни, здрави и силни растения при производителите. При подхранване на млади фиданки грамажите са много малки и не е скъпо.
Представете си разсадник, който е недохранвал растенията ви и след това ги сложите в почва с трудно смилаема храна, въпрос на време е да настъпят проблемите. Когато дървото започне да ражда повече цветя и плодове то има нужда от големи запаси от вещества (които ги няма) и то започва да страда.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини