Стопанството на Недко Митев и неговата „Добротица“: Вкусът на традицията и бъдещето на българските ферми

Всяко издание на Международната изложба ФУДТЕХ се превръща в арена, където майсторството на производителите среща вкуса на потребителите. А когато става въпрос за качествени месни продукти с автентичен български вкус, името на Недко Митев и неговата марка „Добротица“ неизменно застава сред най-забележителните участници.

Тази година не беше изключение – продуктите от фермите на Митев отново привлякоха вниманието на посетителите и журито на ФУДТЕХ 2025, провел се от 18 до 22 февруари в Международен панаир Пловдив.

Сред фаворитите на изложението се откроиха луканковият деликатес „Добротица“ и петроханът „Добротица“, които заслужено получиха отличието в конкурса „Изборът на потребителите“ в категория „Месни продукти“. Наградата е повече от символична – тя е признание за труда, прецизността и отдадеността, с които фермерът и неговият екип създават продуктите, превърнали се в еталон за качество.

От зърното до трапезата: Модел на устойчиво производство

Тайната на успеха на „Добротица“ не е просто в добрите рецепти, а в цялостния затворен цикъл на производство – от нивата до крайния продукт.

Всичко започва със зърнените култури, отглеждани в стопанството на Митев, което се простира на около 80 000 декара. Те се превръщат във висококачествен фураж за животните – телета от породите Шароле и Лимузин и овце от породата Ил дьо Франс. Това гарантира пълен контрол върху качеството на суровината, която достига до модерните производствени мощности.

Мандра с капацитет от над 200 тона мляко на ден

Фермата не се ограничава само до месопроизводството – мандрата на „Недко Недков – Овчарово“ ЕООД е една от най-модерните в страната и обработва над 200 тона мляко дневно. Това позволява на компанията да предлага висококачествени млечни продукти, които също намират своето място на пазара.

Съвременен месозавод за традиционни български вкусове

Преди пет години в село Овчарово е изграден и модерен месозавод, който произвежда луканки, суджуци, петрохан и други месни деликатеси под марката „Добротица“. Именно тези продукти, създадени с мисъл за традицията, но и с иновации в производствения процес, печелят награди както у нас, така и в чужбина.

ФУДТЕХ 2025: Къде България среща света на вкусовете

ФУДТЕХ 2025 отново събра най-добрите производители и предприемачи в хранителния сектор. Тази година изложението привлече близо 140 директни изложители и фирми от шест държавиБългария, Гърция, Турция, Италия, Испания и Пакистан. Над 53 000 посетители се докоснаха до новите тенденции в хранителната индустрия и дегустираха най-добрите български и международни продукти.

Сред тях бяха и тези на „Добротица“ – бранд, който не просто представя продукти, а запазва духа на българското фермерство, съчетавайки традиции с модерни технологии.

Когато фермерската философия срещне вкуса на потребителя

За Недко Митев успехът не е въпрос на случайност. Той е резултат от дългогодишен труд, развитие на модерно фермерство и най-вече – от безкомпромисно качество.

И това го доказва не просто поредната награда от ФУДТЕХ 2025, а фактът, че неговите продукти остават първи избор за потребителите – година след година.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини