Магнезият е елемент, който задължително трябва да се внася при овощните култури, когато почвите салеки или с кисела реакция.Симптомите се появяват през летните месеци – по листата се появяват хлоротични петна, които са разположени симетрично спрямо главния нерв. Скоро след появата им петната некротират (обикновено до два дена). Тези признаци се проявяват първоначално по старите листа, които окапват преждевременно. Плодовете са с по-малки размери и влошено качество. Нарушава се и снабдяването с вода на овощните растения.
За най-чувствителна на магнезиев недостиг се смята ябълката, но от него страдат и останалите овощни видове. Внасянето на магнезиеви торове в почвата е с по-бавен ефект. Поради тази причина те трябва да се внасят предварително, преди да са се появили признаците на дефицит. За почвено торене може да се използват разнообразни материали – магнезиев карбонат, доломит, магнезиев сулфат, кизерит и други. При кисели почви с ниско съдържание на калций е препоръчително използването на доломит. Подходящи за кисели почви с лек механичен състав са калиево-магнезиеви торове, съдържащи калий, магнезий и сяра, както и калиево-магнезиев сулфат.
Много по-ефикасно от почвеното приложение на магнезиеви торове е листното третиране. Обикновено се правят няколко пръскания след образуването на листната маса. Използват се солите магнезиев сулфат (16% магнезий) и магнезиев нитрат (15% магнезий) с концентрация не по-висока от 2% поради риска от появата на пригори по листата. Може да се използват и всички други съществуващи на пазара листни торове, които са с по-високо съдържание на магнезий.