Италия може да остане без макарони заради недостиг на твърда пшеница

След резкия скок на цените на твърдата пшеница производителите на макаронени изделия ще трябва да се подготвят за сериозен недостиг на суровината през следващите месеци. „По отношение на цените и недостига на твърда пшеница най-лошото тепърва предстои“, предупреждава анализаторът Северин Омнес-Мейсън от селскостопанския изследователски институт Strategy Grains. Поради това някои преработващи производители рискуват да спрат дейността си през следващите месеци, съобщава Wiener Zeitung.

Поради лошата реколта във водещата страна износител Канада, както във Франция и в други географски райони, на световния пазар не достигат около два до три милиона тона продукция – а това е пазар, който е поддържал непрекъснати доставки в продължение на много години“, обяснява управляващият директор на Асоциацията по зърнена, брашнена и нишестена индустрия (VGMS) Питър Хаарбек. През 2021 г. световното производство на твърда пшеница спада до 20-годишния си минимум.

На Канада обикновено се падат две трети от световната търговия с твърда пшеница. Поради тежката суша тазгодишната реколта е била с почти 50% по-ниска от тази през 2020 г. Това води до по-високи цени: твърдата пшеница е по-скъпа на борсите, отколкото през последните 13 години.

Италианските производители на макаронени изделия обикновено могат да покрият собствените си нужди със своя реколта от твърда пшеница. Но в Европейския съюз положението с производството на тази култура е лошо. През октомври Европейската комисия понижи оценката си от 4,3 на 3,7 милиона тона. Освен това световните запаси от твърда пшеница сега са на рекордно ниско ниво през последните шест години. Това се дължи и на факта, че търсенето на макаронени изделия скочи до невиждани нива заради пандемията. Много потребители изкупуваха макаронените изделия, за да се запасят и се подготвят за изолация или карантина. Всичко това доведе до факта, че експортните цени на твърдата пшеница са се увеличили почти двойно в сравнение с тези от месец юни.

Ето защо италианските производители на макаронени изделия са загрижени за наличието на суровината през първата половина на 2022 г. „Ситуацията ще бъде още по-драматична, отколкото днес, защото в момента все още използваме италианските суровини, казва Винченцо Дивела, управляващ директор на бранда макаронени изделия Divella. – Ситуацията с твърдата пшеница е много сериозна.“

Това може да се забележи и в Германия. „Рафтовете за макаронени изделия в супермаркета няма да са празни през следващите месеци, очаква ръководителят на асоциацията Хаарбек. –  Но предлагането вече е много по-малко.„В момента производителите са принудени да се примирят с рязкото увеличение на разходите за суровини. Цените също се покачват за енергията, логистиката, транспортирането на продукти и опаковъчните материали.

Отчетите за лошата реколта в Канада предполагат, че официалната оценка за производството на твърда пшеница може да бъде намалена отново през декември, според анализатора Омнес-Мейсънс. Твърдата пшеница е най-големият проблем, когато става дума за баланси от внос и износ“, утвърждава Рил Дойл, ръководител на експортната търговия по земеделие Paterson Grain в Уинипег.

Както и в Канада, производството в Съединените щати ще бъде намалено приблизително наполовина тази година. И там неблагоприятните метеорологични условия намалиха добива. „Повишаването на цените на твърдата пшеница е симптом за изменението на климата“, казва Алберто Картасеня, директор на Miscusi, която управлява десетина ресторанта в Италия.

Експертите смятат, че по-високите цени на макароните ще намалят търсенето в богатите европейски страни. Но развиващите се страни пострадаха много повече. Например домакинствата в Северна Африка могат да очакват покачване на цената на хляба от твърда пшеница с около една четвърт. Кускусът и булгурът също се правят от твърди сортове. Нямаме друг избор, освен да вдигнем цените, за да покрием разходите“, казва Абделазиз Буширеб, алжирски пекар. Турция, като крупен износител на макаронени изделия, разхлаби правилата по-рано тази година, за да увеличи максимално допустимия дял на нормалната пшеница в желаните продукти от 30% на 100%.

Дори в богатите страни частните домакинства могат да почувстват ценовия натиск. Според данни на специалиста по борси и пазари Nielsen, цените в супермаркетите на евтините макаронени изделия, които са най-зависими от цената на суровината, са се повишили във Франция с почти 20% само през октомври в сравнение със същия месец миналата година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини