Британски специалисти са открили, че млечните продукти могат да станат по-полезни и безопасни благодарение на намаляване на равнището на белтъчините в дажбите на кравите, което ще позволи да бъде намалено влиянието на азота, чието постъпване в организма на животното става чрез почвата. Оттук следва, че първостепенна задача на фермерите е
КОРЕКЦИЯТА НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ НА ЕДРИЯ РОГАТ ДОБИТЪК
Според данните на направеното изследване концентрацията на азот в 1 ха може да бъде намалена с 11,2%.
След изучаването на състава на изхвърлянето на отпадните продукти от организма на кравите били изучени количествените показатели на белтък и азот в организма на животните. Прилагането на новия фураж позволило да бъде намалено съдържанието на азот. Така например при намалението на белтъчините от 75% на 45% количеството на азот намаляло до 25% (от 55%). Азотните газове и по-точно азотният и диазотният оксид и амонякът, които участват в подкиселяването на водите и почвата, предизвикват парников ефект и действат отрицателно на озонния слой.
В резулат на това учените стигнали до извода, че
КЪМ ЕСТЕСТВЕНОТО ХРАНЕНЕ НА КРАВИТЕ НА ПАСИЩАТА ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВЯТ СПЕЦИАЛНИ ДОБАВКИ
Единственият минус на белтъчната диета е в това, че млеконадоят съществено намалява, но специалистите предполагат, че това е временен – преходен, ефект от естествената промяна на дажбата. Намаляването на азота, отделян в атмосферата чрез оборския тор, ще става за сметка на това, че 60 процента от преработените продукти ще бъдат от амоняк.