Ваньо Славчев, животновъд: „Когато няма пазар и мечтите умират“

52 – годишният стопанин от видинското село Градец е собственик на малко фамилно стопанство, в което трета година отглежда кози – българска бяла млечна порода и кръстоска млади овце – аваси и лактон, с тенденция да ги увеличава. Трето поколение фермер е, а преди това се е занимавал с ВиК услуги. Сега търси спокойствието далеч от шума на града и иска пълноценно да разполага с времето си. Разчита предимно на себе си, до голяма степен помага й семейството му.

За момента животновъдът споделя, че не се е възползвал от възможностите за подпомагане от ДФ „Земеделие“, не мисли и да го направи за бъдеще. „Когато се обвържеш – започват проблемите. Така съм чувал от колеги“, обяснява решението си Ваньо Славчев.

Той разполага със собствена земя, която тази есен за първи път ще обработва, за сега обаче за изхранването на животните купува необходимите количества с люцерна, сено, царевица и жито.

Тях извежда на паша два пъти в деня. Гледа ги в голяма селскостопанска постройка, построена от неговия дядо – овчар, който е предавал вълна в годините, когато от гр. Елена идвали в с. Градец да изкупуват за производство на килими и черги. „Сега знам, че никой не търси“, разказва Ваньо, който очаква следващата година около Великден и Гергьовден да продаде първите си агнета и ярета. Мляко от тях на този етап все още не дои. А от козите добива към 45 литра дневно, след което по стара семейна технология прави сирене, което продава на място във фермата. Щастлив е, че има редовни клиенти от Видин и Монтана, а най-голямата му гордост е факта, че козето му прясно сирене, е опитвано и извън границите на страната – от ценители в Нидерландия.

„Борбата на малкия фермер е в това, че си сам“, на мнение е Славчев, който влага цялата си енергия и сили в животновъдството. Споделя, че козите са по-лесни за отглеждане, а по – трудни като темперамент и хранене се оказват овцете, който не обичат никак горещините.

И въпреки че Ваньо е в активна трудова възраст – предпочита това си занимание пред друго и перипетиите срещу които се изправя ежедневно. Фермерът има опит и с отглеждането на прасета. За тях обяснява, че е необходим голям финансов ресурс, заради скъпите фуражи и се е отказал. А скорошните случаи на заразени животни с АЧС в Северозапада – определя като „спекулативни“.  „В големите вериги предлагат месо, внесено от другаде. Подбиват българския пазар и така ни унищожават, категоричен е Ваньо Славчев от Видинско.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X