Най-голямата ферма в ЕС е в Румъния, но е собственост на инвестиционен фонд на ОАЕ

Ал Дахра Агрикост е името на официално най-голямото консолидирано стопанство в ЕС. Холдингът Ал Дахра оперира на концесия най-плодородната земеделска земя в Румъния, разположена на остров на река Дунав, известен като Insula Mare a Brailei (Големият остров Браила). Компанията работи на комасирана площ от 56 000 хектара земя и концесионният договор е валиден до 2032 година.

През 2018 г. емиратската група Al Dahra пое Agricost от румънския бизнесмен Константин Дулуте в сделка, оценявана на 200-250 млн. евро. Тогава новият собственик обяви, че ще инвестира 500 млн. евро в рамките на пет години в модернизиране на бизнеса.

Агрикост традиционно произвежда зърно и маслодайни семена, чието годишно производство възлиза на около 500 000 тона, или близо 5% от общото производство на семена в Румъния. Компанията поддържа неизменно марж на печалба от около 20%. През 2021 отчетената печалба е 97,58 млн. леи (19,4 млн. евро). Оборотът й се е увеличил с 18% на годишна база до 486 млн. леи (близо 100 млн. евро), което е най-високото ниво в историята, сочат публични данни на финансовото министерство на Румъния.

До октомври 2021 г. инвестициите на Al Dahra в Agricost възлизат на 120 милиона евро, от които 65 милиона евро са отишли в три предприятия за преработка на люцерна. Между 2018 и 2021 г. Agricost регистрира общ оборот от 1,65 млрд. леи (335 млн. евро) и нетна печалба от 355 млн. леи (72 млн. евро). Маржът на нетната й печалба през този период е над 20%, което я прави един от най-печелившите селскостопански бизнеси в Румъния.

Al Dahra Holding от ОАЕ се превърна в селскостопанска сила в Румъния и Сърбия, след като инвестира в региона през 2018 г. Холдингът купи частната Agricost в Румъния, където остров Браила е най-голямата комасирана ферма в Европа и 45 000 дка държавна земеделска земя близо до Белград. От основаването си през 2005 г. базираната в Абу Даби Al Dahra бързо се превърна в основен международен агробизнес. Първоначално създадена, за да осигури продоволствена сигурност за ОАЕ, тя се превърна в мултинационален търговски производител и търговец на храни, работещ в 17 страни, с около 400 000 хектара земя и генериращ приблизително 2 милиарда долара годишни приходи.

Първоначално холдингът бе изцяло собственост на семейство Ал Нахаян, член на кралското семейство на Абу Даби, до август 2021 г., когато стана 50% собственост на ADQ, най-новия суверенен фонд на Абу Даби.

Основните пазари на бизнеса са Близкият изток и Азия. Произвеждат се фуражи и зърно, като остров Браила се радва на достъп до Дунав и Черно море. В Сърбия се произвеждат фуражи, холдингът притежава млечна ферма и ябълкова градина. Холдингът продължава да инвестира сериозно от 2018 г. насам, а през октомври 2021 г. откри пет нови завода за фуражи в Сърбия, Румъния и България.

Румъния и Сърбия са ключови юрисдикции за Ал Дахра, не само заради размера си, но и заради възможностите, които групата вижда там. Исторически погледнато, това са земеделски страни и те справят със земеделие много добре. Привлекателна е сравнително ниската цена на земята, но тези места също имат добра логистика.

„Агрикост“ в Румъния е частна собственост, докато сръбските ферми са изкупени от държавата при приватизация. И двете бяха сложни сделки..

За годините, в които холдингът ръководи стопанството, са изградени 50 хиляди декара защитни и залесителни пояси, 23 помпени станции, 1 386 км отводнителни канали, 100 000 декара дренажни системи и 154 защитни диги. Без тези инвестиции стопанството не би могло да произвежда качествена продукция, тъй като всяко пролетно наводняване води до увеличаване на киселинността на почвата, казва Лучиан Буздуган, генерален мениджър на компания Agricost Brăila.

Изобилието от вода позволява да се полива дори пшеницата, което пък води до увеличаването на протеина в зърното. На острова се отглеждат почти всички зърнени и маслодайни култури, зеленчукови градини, протеинови култури и др. И тази година нивите с пшеница, ечемик, рапица, соя, царевица и слънчоглед заемат основната част от обработваемата земя.

Холдингът разполага и с огромна зърнена база и част от пристанището в Браила, от където тръгват корабите за Европа.

Агрикост е и сред големите производители на соя, но тук производителите срещат нелоялната конкуренция от вноса на ГМО соя от Южна и Северна Америка. Затова и мениджмънтът на компанията настоява за защита на европейските фермери, които отглеждат продукция, чиста от ГМО.Ротацията на протеинови със зърнени и технически култури е другият голям плюс, който води до намаляване на разходите за наторяване. Другата голяма инвестиция е в производство на Алфа пелети, получени от вторичното използване на растителните отпадъци от соята и граха. Холдингът разполага с модерна база за производство на суха люцерна и пелети за храна на животните.

Освен за фермите в Румъния тези пелети се изнасят още за Италия и Средиземноморския пазар. Люцерната пък намира пазари в арабските държави.

Както повечето румънски компании от региона, и този холдинг развива социална дейност. Арендодателите и служителите от компанията се ползват с безплатно пътуване на ферибота, който е притежание на АГРИКОСТ. Финансират се спортни отбори и художествени ансамбли.

Една от целите на Агрикост Браила е да създаде 12 500 хектара люцерна, тъй като нивото на рентабилност за тази култура е високо, от около 500 евро на хектар. За изпълнението на програмата за отглеждане на люцерна от 12 500 хектара са необходими пет завода за сушене на култури, всеки от които включва инвестиция от 18 милиона евро.

Агрикост Браила има почти 800 служители, които се ползват ежегодно през зимата от курсове за обучение, провеждани от професионалисти в тази област, които представят най-добрите практики в световен мащаб.

Обемът на инвестициите в земеделска техника за 2014 година е впечатляващ-121 млн. евро. На полетата се тестват 328 хибриди и продукти. През последната година площите със слънчоглед заемат 6,268 ха, което е 11% от общите обработваеми площи. На други 9,198 ха (17%) се отглежда соя. Площите с царевица заемат 10,019 ха от обработваемите площи или 18%, какъвто е процентът и на площите с ечемик. Най-голям дял от 32% заемат площите с пшеница, които са около 18,029 ха. Средните добиви при пшеницата са от 8 т/ха, ечемик-9 т/ха, слънчоглед- 3,7 т/ха , соя -4 т/ха и царевица- 12 т/ха .
Агрикост е дълъг 60 километра, широк 11 километра и е разделен на 29 подферми. Всяко от подстопанствата има собствен машинен парк, агроном и ръководител. Средният размер на подстопанство е 20 000 дка. Това е продиктувано от физическата невъзможност да се управлява експедитивно и информирано по-голяма площ.

Фермата може да съхранява и собствено зърно на място. Включително пристанищните съоръжения за съхранение, общият капацитет за съхранение е над 50 000 тона.

В „Агрикост“ 70 на сто от земята се напоява и са налице планове за напояване на остатъка с помощта на средства от ЕС. Въпреки това, тъй като земята наистина е остров, образуван от река Дунав през миналия век, когато реката се издига, нивата на подпочвените води също се покачват и през пролетта лесно могат да наводнят културите.

За да се справи с излишната дъждовна вода, Agricost изгради над 150 километра канали за източване на водата обратно в Дунав, използвайки 32 помпи с голям капацитет.

Засяването на малко под 60 000 хектара изисква много машини и персонал. Лучиан Буздуган казва: „Имаме 200 трактора, както и 100 комбайна. По-голямата част от тракторите и комбайните са от Claas. Тук, в Agricost, открихме, че Claas е много надежден и след като сравнихме другите големи марки, Claas също има по-добро  обслужване.

Обикновено сработим с машините в продължение на осем години, преди да ги заменим. Последният път, когато купихме машини, поръчахме 30 нови комбайна в една поръчка. За една година използваме около пет милиона литра дизел и това включва използването на нашите 400 напоителни опорни точки“, каза той.

Agricost получава почти 10 млн. евро от Европейския съюз всяка година. Лучиан каза: „Получаваме 175 евро (263 долара) средно на хектар от Европейския съюз. Царевицата е най-печелившата ни култура. Миналата реколта постигнахме добив от 13,3 тона на хектар. Нашата цена на хектар за царевицата е в района на 1 428 евро (2 143 долара), така че със субсидията правим над 725 евро (1 088 долара) печалба от хектар. Когато става въпрос за продажба на зърното, само 10% от цялата продукция от Agricost се продава директно на клиенти.  Останалата част се продава на борсовия пазар.

В момента компанията обмисля да инвестира в животновъдството, така че да увеличи добавената стойност в бизнеса, но се вглежда внимателно в случващото се на пазара на храни в Европа със значителните увеличения на производствените разходи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини