Парадоксите продължават да изнервят фермерите и да ги препращат към параграф 22

Новости:

По интервенцията за устойчиви култури и сортове подаваните заявления през 2023  ще се разгледат и плащат при досегашните условия. 

При пасторализъм МЗХ ще плаща субсидия и на стопани с отнето от националните паркове разрешително!

След като в Държавен вестник на 31 май 2024 в бр.46  бе обнародвана наредбата за изменение на Наредба № 10 от 2023 г. за  интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, стана мъгливо ясно какви ще са промените във връзка с първото изменение на Стратегическия план.

Но цялата главоблъсканица не успокоява, а напротив изнервя.

Например, в интервенцията за традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм), е прецизиран териториалният обхват след като са включени мерки и препоръки от Становището по екологична оценка от МОСВ. За това писахме вчера, че вече са ощетени 9 000 едри преживни животни от паша в националните паркове. Но за тях всички животновъди от вчера декларират, че не искат субсидията, но си искат пашата.

МЗХ обаче явно не се интересува от съдбата им по този начин, защото в наредбата е вкарало друго.

Параграф 22 за животновъдите

В новата наредба 10 са въведени разпоредби, според които на фермерите няма да се налагат намаления или откази на плащанията, дори и да не са предоставили разрешително за паша или то да е анулирано от дирекциите на националните паркове, стига те да са спазили останалите изисквания за отпускане на финансовата помощ.

Така се получава абсурдът, че едното ведомство – МЗХ, е съгласно да дава субсидия и за незаконно пашуващи стопани, на които другото – МОСВ, може да не е издало разрешително за паша или да го е анулирало.

С новия норматив се предвиждат още възможности и по другите  интервенции, при които стопаните ще могат да разширяват площите с поет ангажимент, без да се налага да поемат нов.

В интервенцията за подпомагане отглеждането на сортове, устойчиви към климатични условия чрез практики за интегрирано производство са адаптирани изискванията по отношение на максималния размер на подпомагане. То ще е за от 300 ха до 600 ха, като е предоставена възможност производителят да може да разширява ангажимента си с до 10%  от размера на площта, с която е поел ангажимент, но с не повече от 20 ха.

Обособени са вече 2 самостоятелни операции в интервенцията за  култури и сортове, устойчиви към климатичните условия

Разликата между двете операции е единствено в това, че по едната операция ще може да се използват само разрешени в биологичното производство продукти за растителна защита и е забранена употребата на минерални торове, а по другата няма такива ограничения и забрани.

Фермерите обаче трябва да знаят и това: Тези, които са подавали през 2023 заявления за подпомагане, те ще се одобряват, и съответно ще им се изплатят при досегашните условия и изисквания.

По отношение на одобрените площи, заявени през 2023 г., по желание на бенефициентите, те ще могат да продължат ангажиментите си с тях, но вече в операция № 1 – за отглеждане на устойчиви сортове с разрешени за употреба в биологичното производство продукти за растителна защита. Допустими по тази операция са земеделски стопани с общ размер на стопанството до 10 ха през първата година на кандидатстване или земеделски стопани с площ, за която са поели многогодишен ангажимент от 2023 г.

По отношение на операция № 2 – насърчаване на отглеждането на устойчиви сортове, ще бъдат допустими само земеделски стопани, с площи, които не са заявени по операция № 1.

Премахнато е изискването да се заявяват до 5 ха за всяка култура при трайните насаждения.

Ново – 1 ЖЕ е равна на 1 хектар

При  дейностите за възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии за новите многогодишни ангажименти от 2024 г. е въведено условието за наличие на 1 животинска единица (ЖЕ) на 1 заявен хектар.

В интервенцията за хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност от 2024 г. е увеличен размерът на подпомагане за ЖЕ.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини