МЗХ ще пуска фермери в природни паркове, както предвидихме

МЗХ подкрепя исканията на фермерите относно пашата на животни, каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на среща с животновъди от Националния синдикат „Защита“.

Министър Тахов заяви, че категорично застава зад интересите на засегнатите животновъди, защото  традиционната паша е от изключително важно значение за сектора.

Той допълни, че МЗХ е отворено за диалог и търси дългосрочно решение, а срещите със заинтересованите страни ще продължат.

Заместник-министър Георгиева посочи, че МЗХ е представило нормативната възможност за прилагане на интервенцията „пасторализъм“ и в територията на природните паркове, така както предположихме ние.

 

Местните породи говеда и овце от векове са обитатели на планинските и полупланинските райони на страната, те са създадени и еволюирали там и са естествена част от биоразнообразието в тях. Безспорен факт е, че всички местни породи в България са със статус „застрашени от изчезване“.

За земеделските стопани ще е невъзможно за период от 1 година да променят планирането и работата в стопанствата си, да си осигурят нови пасища и да се съобразят с изключително рестриктивни допълнителни изисквания, които силно увеличават разходите им.

МЗХ припомня, че в хода на процедурата по издаване на Становище по екологична оценка (ЕО) на Стратегическия план по ОПС 2023-2027, изискано на 06.12.2022 г. и издадено от министъра на околната среда и водите през септември 2023 г., посочената мярка е трансформирана от компетентния орган в нови две мерки. Втората изцяло изключва подпомагането на територии над 1800 м.н.в. в три природни парка, както и на същата надморска височина в защитени зони от мрежата „Натура 2000“.

Като основание за налагане на по-строга гъстота в годишните планове за паша през 2024 г. в  националните паркове е изтъквана една от мерките от Становището по ЕО.

Същевременно друга мярка предоставя права на дирекциите на националните паркове „да имат право да променят нормите за натоварване, но на конкретни пасища“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини