Опростяване: Използването на геореферирани снимки в системата за мониторинг е на път да стане доброволно за държавите членки

Днес предложението на Комисията използването на снимки с географски етикети да стане доброволно за държавите членки събра положително становище от националните представители, което проправи пътя за приемането му. Предложението, под формата на акт за изпълнение, продължава да внася по-голяма гъвкавост при прилагането на инструментите на ОСП за националните администрации в съответствие с всички действияпредприети от началото на годината от Комисията.

Земеделските стопани и държавите членки изразиха няколко трудности през първата година от прилагането на настоящата Обща селскостопанска политика (ОСП). Комисията работи усилено от началото на годината за промяна и изясняване на няколко разпоредби на политиката за облекчаване на административната тежест за земеделските стопани и националните администрации. Едно от притесненията им беше свързано с изискванията за използване на геомаркирани снимки от 1 януари 2027 г. за Система за мониторинг. Проектопредложението на Комисията беше на разположение за обществено обсъждане от 11 юни до 9 юли, преди да бъде представено днес за становище на държавите членки на заседанието на комисията.

Системата за мониторинг се основава на автоматизиран анализ на сателитни изображения от „Коперник“, чиято цел е да се намалят инспекциите на земеделските стопанства, да се помогне на земеделските стопани да избегнат грешки и санкции и да се улесни очертаването. Тя е част от системата за администриране и контрол, която трябва да бъде създадена от всички държави членки за проверка на заявленията за плащане по ОСП и спазването на изискванията за допустимост за различни интервенции.

Повече гъвкавост и по-малко сложност

В настоящата ОСП бяха въведени снимки с географски етикети, за да се избегнат посещения на място на земеделските стопани и да се облекчат разходите за националните администрации. Този метод обаче се възприема като тромав и сложен за прилагане от някои земеделски стопани и държави членки.

Както показа предишно предварително проучване относно опростяването, половината от респондентите, кандидатстващи за подкрепа по линия на ОСП, не използват мобилни устройства, за да предоставят на властите снимки с географски етикети. От 50%, които използват мобилни устройства за тази цел, около половината имат проблеми с него, защото го намират за отнемащ време, не е лесен за използване или липсва обратна връзка за точността на предоставената снимка.

Комисията отбеляза тези опасения и предлага да се премахнат задълженията за държавите членки да използват снимки с географски етикети в системата за мониторинг. В предложението на Комисията държавите членки ще имат гъвкавостта да изискват от земеделските стопани да използват снимки с географски етикети или всякакви други данни, които се считат за еквивалентни.

Това е последното действие, предприето от Европейската комисия в изпълнение на нейните ангажименти за облекчаване на земеделските стопани. На 22 февруари Комисията представи първите си действия за опростяване с цел трайно намаляване на административната тежест за земеделските стопани в ЕС. На 15 март тя представи предложението си за целенасочен преглед на Общата селскостопанска политика, което влезе в сила на 25 май, след като беше успешно одобрено от Съвета и Европейския парламент.

Държавите членки играят ключова роля за запазване на административната тежест за земеделските стопани ограничена и пропорционална. Всяко успешно опростяване трябва да се извършва в тясно сътрудничество с националните администрации и самите земеделски стопани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини