567 кг/дка е средният добив при пшеницата по данни на МЗХ, ръст в добивите на почти всички култури

По оперативни данни на Министерство на земеделието, към 4 юли 2024 г. продукцията от пшеница, ечемик, маслодайна рапица и тритикале изпреварва значително миналогодишната, което обаче се дължи главно на по-ранния старт на жътвата през настоящата година. Засега производството на ръж е с 6,3% над отчетеното по същото време на 2023 г., като по-високият среден добив от декар компенсира намалението при реколтираните площи.

При пшеницата моментния среден добив е 567 кг/дка при 542 кг/дка през миналата година. При ечемика той е 555 кг/дка, при 549 кг/дка през 2023 год. Рапицата към момента е с добив от 246 кг/дка.

При по-голям размер реколтирани площи и малко по-високи средни добиви от декар, към 4 юли 2024 г. производството на зеле и картофи на открито бележи ръст от съответно 13,3% и 42,6% на годишна база. Продукцията от ягоди също надхвърля миналогодишната, макар и минимално – с 1%. Добитото количество краставици е с 24,9% под нивото отпреди една година, което се обяснява с по-малкия размер реколтирани площи към момента, макар засега да се отчита повишение на средния добив.  Общото производство на оранжерийни краставици от началото на 2024 г. досега е с 14,1% повече на годишна база, докато при оранжерийните домати се отчита намаление със 17,3%.

На този етап производството на вишни, малини, кайсии и праскови е в пъти над отчетеното по същото време на 2023 г., а това на череши – с 31,5%. При повечето от тези култури (с изключение на малините) засега се наблюдава и увеличение на средните добиви от декар, най-съществено при прасковите (с 33,2%) и вишните (с 29,3%).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини