ДФЗ е поискал от НАП информация как е приключила данъчната година на бенефициентите по украинската помощ

По повод подписаното споразумение на 12.02.2024 г.между премиера Денков като представител на Министерски съвет, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФЗ е постигнато споразумение за изплащане на украинската помощ. В точка 4 на това споразумение  са въведени конкретни предпоставки за изплащане, включително за наличие на загуби за съответните култури за 2022-2023 година. В този смисъл министърът на земеделието днес беше попитан от депутатката Султанова  уточнило ли е вече МЗХ

каква е печалбата на сектора за 2023 г. за съответните култури и колко и кои са губещите стопанства

Тя още попита каква е сумата, която предстои да се изплати за украинската помощ-втори транш.

Министър Тахов отговори, че този подписан меморандум  категорично не е бил финансово обезпечен.

А  що се отнася до въпроса за доказване на печалби и загуби, то там  е имало едно условие, че земеделските стопани които имат над 3000 дка е трябвало да доказват печалба или загуба, за да се възползват от украинската помощ, а тези с до 3000 дка е трябвало да бъдат подпомогнати безусловно.

Но понеже е било краят на февруари месец и данъчната година е била приключила, крайните срокове за годишните данъчни декларации не са били настъпили.

Сега обаче и към днешна дата крайните срокове за данъчните декларации са приключили както за физическите лица, така и за тези с корпоративно облагане и информацията е налична.

По този повод

ДФЗ е пуснал запитване към НАП с искане за  информация за приключилата данъчна година

и съответно за актуална информация за бенефициентите, които ще могат да се възползват от украинската помощ – за всекиго поотделно.

Когато се получи тази информация и ако не попада в хипотезите откъм данъчна тайна, министърът каза, че ще бъде предоставена на депутатите в комисията.

А ако попада в тези хипотези, има данъчен кодекс, който ще трябва да бъде спазен.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини