Очаква се високо търсене на рапица в ЕС

Според австралийски анализатор търсенето на рапица в Европейския съюз се очаква да бъде силно тази година. Това отчасти се дължи на слабите реколти, според  аграрен икономист в Commonwealth Bank of Australia.

Отбелязва, че Oil World (Германия) също е понижила прогнозата си за производството на рапица в ЕС през 2024 г. до 17,6 милиона тона в сравнение с 20 милиона тона миналата година.

Прогнозите за реколтата продължават да намаляват във Франция и Германия, където посевите са пострадали от дъждове.

ЕК предвижда средните добиви да са под 2% от средното за последните 5 години

Освен това ЕК прогнозира 18,38 милиона тона производство, което е спад от миналогодишните 19,72 милиона тона.
.

Дъждовете и влагата в големи части на Холандия, западна и южна Германия, северна Италия и централна и източна Франция също са създали немалко проблеми.

Зимните култури в тези региони страдат от началото на сезона от преовлажняване, но и от свързаните с това вредители и болести, се казва в неотдавнашен бюлетин на JRC MARS.

Oil World (Германия) съобщава и за проблеми с реколтата и в Черноморския регион.

Неблагоприятните метеорологични условия през последните седмици заплашват да намалят глобалните доставки на слънчогледово и рапично масло до нива, значително под очакванията, казва  компанията на уебсайта си. Очаква се, че предстоящият спад в доставките на слънчогледово и рапично масло да може да бъде компенсиран само частично от соевото масло.“

Реколтата в Канада също страда. Рапицата е особено чувствителна към високи температури по време на цъфтежа и производителите са загрижени за това как ще изглежда реколтата им през този период“, казва Saskatchewan Agriculture в седмичния си доклад за реколтата.

Потенциалното увеличение на търсенето ще дойде и заради неотдавнашното съобщение на Европейската комисия за налагане на временни антидъмпингови мита върху вноса на биодизел и възобновяем дизел от Китай. Митата ще влязат в сила от 16 август.

Според президентът на Европейския борд за биодизел (EBB) Дийкън Поснет европейските предприятия са страдали твърде дълго от несправедливо високите цени на китайския внос и сега са доволни да видят, че  Европейската комисия предприема действия.

С тях 39 китайски износители на биодизел ще бъдат подложени на временно антидъмпингово мито от 36,4 процента, докато други трима ще бъдат изправени пред глоби, вариращи от 12,8 до 36,4 процента.
Компаниите, които са сътрудничили на разследването на ЕК, ще бъдат изправени пред мито от 23,7 процента.

Новите антидъмпингови мита се смятат за добра новина за износителите на рапица като Австралия и Канада.

Според EBB Китай е изнесъл 1,8 милиона тона биодизел за ЕС през 2023 г., което представлява 10 процента от общото потребление през тази година.

Намаленият китайски внос ще означава, че производството на биодизел в Европа трябва да се възстанови и да увеличи търсенето на рапица като суровина.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини