От 14.08.2024 г. влиза в сила наредбата за зелените обществени поръчки

Тази година не по-малко от 2 % от общото количество доставки на храни и напитки трябва да са биологични

 

В Държавен вестник, бр.64 от 30 юли най-накрая излезе Наредба № Н-1 от 23 юли 2024 г. за екологичните изисквания към определени продукти, които са предмет на обществени поръчки. Тя е издадена от министъра на околната среда и водите, министъра на финансите и министъра на икономиката и индустрията

Нормативът вече определя продуктовия обхват и минималните задължителни екологични изисквания към продуктите, които са предмет на обществени поръчки, както и са предмет на предоставяни услуги. Регламентиран е начинът на доказване на тези изисквания по продуктови групи.

Публичните възложители трябва да прилагат изискванията при доставки на хартия, почистващи препарати, санитарни и други материали, компютри и монитори, храни.

Това, което отдавна се очакваше от Българска асоциация Биопродукти е, че в наредбата влизат вече храни, кетъринг услуги и автомати за продажба на храни и напитки

В тях тази година минимум 2 на сто от доставките трябва да с биологични храни и продукти.

Храните могат да се доставят директно от производители, търговци на едро или вносители или могат да бъдат част от услугата, предоставяна от фирмите за договорни кетъринг услуги.

Публичните възложители на обществените поръчки са задължени да постигнат минимален дял на стойността на договорите спрямо общата стойност на възложените обществени поръчки за съответните продуктови групи и период. Определено е и кои са минималните задължителни екологични изисквания към отделните продукти и начина на тяхното производство – в съответствие с изискванията на  регламента на ЕС за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти.

Публичните възложители като общини, болници, училища, детски градини и други ще трябва да правят задължително  определен процент от поръчките  с биологични продукти, сред които са мляко, млечни продукти; месо и месни продукти; риба и рибни продукти; масла и мазнини; зърнено-житни храни и храни на зърнено-житна основа; варива; зеленчуци – сурови, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове; плодове – пресни, замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти; захар, захарни и шоколадови изделия, мед; – ядки и маслодайни семена.

Възложителите трябва да спазват това изискване към доставките на храни и напитки, както следва:

– през 2024 г. за не по-малко от 2 % от общото количество на доставки на храни и напитки от всяка от групите, изброени в списъка с биологични хранителни продукти;

– през 2025 г. за не по-малко от 3 % от общото количество на доставки на храни

– през 2026 г. за не по-малко от 4 % от общото количество на доставки на храни

– през 2027 г. за не по-малко от 5 % от общото количество

– през 2028 г. за не по-малко от 6 % от общото количество

– през 2029 г. за не по-малко от 7 % от общото количество

– през 2030 г. за не по-малко от 9 % от общото количество

От 2031 г. не по-малко от 10 % от общото количество  доставки на храни и напитки от всяка от групите трябва да са биологично произведени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини