Модернизиране на царевицата

Царевицата е изключително универсална и продуктивна зърнена култура. Това е основна храна за хората и добитъка по целия свят и все по-важен източник на гориво за транспортиране и суровина за промишлените процеси. Това е и основната съставка в дълъг списък преработени храни – от зърнени закуски до тортила чипс.

Може би не е изненадващо, че годишното производство на царевица – около 1,14 милиарда тона – надвишава това на ориза и пшеницата. Царевицата сега се отглежда в около една на всеки три ферми в света, а количеството земя, посветена на нейното производство, се е удвоило от средата на 20-ти век, като половината от това увеличение се случва през последните 25 години. Ако тези тенденции продължат, царевицата ще бъде най-широко отглежданата култура в света до края на това десетилетие.

Добивите също се увеличават бързо. В началото на 21-ви век фермерите произвеждат средно 3,9 тона суха царевица от хектар. До началото на 2020 г. средните добиви достигнаха 5,8 тона от хектар, като производителността на културата се подобри с около два пъти по-висока скорост от тези на ориза или пшеница.

Царевица в Мексико

Царевицата се е превърнала в световно важна зърнена култура през миналия век, но е играла централна роля в диетата, културата и икономиката на Мексико в продължение на около 9000 години. Учените смятат, че съвременната царевица се извлича от теосинте, дива трева, която за първи път е опитомена в Южно Мексико. Растението се превръща в основна храна за хората в цяла Америка и се изнася на други континенти след пристигането на европейски търговци и колонизатори през 15-ти и 16-ти век.

Днес царевицата остава най-важната основна култура в Мексико, осигурявайки около 30% от протеините и 40% от калориите в националната диета. Смята се, че средният мексиканец консумира около 123 кг царевични продукти годишно.

Основната крайна употреба на световната царевица е като ресурс за други индустрии. Само 17 % от продукцията е предназначена за консумация от човека, като по-голямата част от тях се използва като храна за животни (61 %) или като суровина за производство на горива и материали (22 %).

Мексиканският пазар на царевица е уникален поради централното значение на културата в националната диета. Около 40% от царевицата, отглеждана или внесена в Мексико, е за консумация от човека. Страната задоволява около 60% от нуждите си от царевица чрез местно производство, като фермерите отглеждат комбинация от традиционни местни сортове и модерни хибриди. Царевицата е обект на значителни политически спорове в страната от десетилетия, тъй като политиците се стремят да балансират конкуриращите се искания за продоволствена сигурност, икономически растеж и подкрепа за дребните фермери в страната. Този дебат доведе до политически интервенции с потенциал да повлияят значително на динамиката на пазара, като например въвеждането на мита върху вносната царевица и предложената забрана на генетично модифицираните сортове.

През следващите години натискът върху наличността на царевица в Мексико вероятно ще се увеличи поради комбинация от фактори. Те включват потенциал за допълнителни мита и ограничения върху вноса и повишено търсене от компании за храни и напитки с операции в Мексико, които изнасят за клиенти от САЩ. Ефектите от изменението на климата също се очаква да имат отрицателно въздействие върху вътрешните добиви.

Предизвикателство за мелничарите

За мелничарите в Мексико динамиката на пазара на царевица поставя текущи предизвикателства. Те работят на силно конкурентен, чувствителен към цените пазар. Те са изложени на значителни колебания в цената, качеството и наличността на суровините. И произвеждат за клиенти, които са може би най-взискателните потребители на царевични продукти в света.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини