Всички новости по 50-те интервенции са вкарани в Наредба 4, която МЗХ качи на страницата си

Прочетете внимателно, засяга ви

МЗХ на 5 август публикува Наредба 4 от 30.03.2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни.

С нея се уреждат условията и редът за подаване на заявления за подпомагане по всички интервенции, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони и по мерките от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Интервенциите са общо 50 на брой

Към реда за подаване и изменение на заявленията за подпомагане е уточнено как ще се подават заявленията за подпомагане, а подадените как ще могат да се редактират, през периода от 1 март до 15 май на годината, за която се кандидатства за подпомагане.

Всеки кандидат може да подаде само едно заявление за подпомагане за съответната година.

Уточнено е какво трябва да съдържат заявленията за подпомагане – какви данни за идентификация на земеделските парцели и каква информация за ИСАК,  както и местоположението и размера на елементите на ландшафта, и културите. Както и когато е необходимо за заявяване по отделни интервенции – и сортовете, които се отглеждат върху земеделските парцели. Също и информацията относно употребата на продукти за растителна защита за парцели, когато е приложимо.

Регулирани са както и броя на животните от всеки вид и броя на пчелните семейства за приложимите интервенции и мерки, така и идентификаторите на всеки животновъден обект, където се отглеждат животните или пчелните семейства.

Ясно е каква  актуализирана информация ще е от значение за интервенцията от системата за идентификация и регистрация на животните, броя говеда и/или биволи, регистрирани в СИРЖ в животновъдните обекти на името на кандидата към референтния период.

Изяснени са и общите и специфични декларации по заявените от кандидата интервенции и мерки за подпомагане; за запознаване с определенията за нередност.

Влизат в сила новостите за план за управление на хранителните вещества по еко схемата за

запазване и възстановяване на почвения потенциал, планът за паша по еко схемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи, други документи, доказващи заявени обстоятелства или данни.

Посочено е за кандидатите всичко, което е в сила от 4.06.2024 г. и как като са заявили една интервенция не могат да заявят през същата кампания други интервенции, както и кога не могат да заявяват едни и същи парцели или животни по еко схемите, както и по други интервенции за защитените зони, в които има наложени забрани за употреба на продукти за растителна защита и минерални торове.

Посочва се за кандидатите за подпомагане, които изпълняват поети многогодишни ангажименти по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014 – 2020, както и помярща 11 „Биологично земеделие“ какво не могат да заявяват за подпомагане до края на периода на изпълнение на многогодишния ангажимент.

Отразени са и всички новости за корекцията в  заявлението на нови интервенции, площи или животни и кога кандидатът не може да извърши корекция на заявлението за подпомагане, или как да  оттегли подадено заявление – кога може това да стане с цел отстраняване на явни фактически грешки в подадените заявления.

Посочено е как се постъпва, когато всеки от земеделските стопани, за чиито площи е установено застъпване, може да ги оттегли или да измени заявените данни за тях.

Уточнен е редът за подаване и изменение на заявленията за подпомагане през 2024 и 2025 г. според измененията в сила от 4.06.2024 г.

Прочетете наредбата, в много пунктове ще ви засяга.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини