С правилна технология отглеждането на царевица е рентабилно и на неполивни площи

Царевицата е рентабилна култура за българските фермери. Отглеждането и на неполивни площи в настоящите условия обаче поставя истински предизвикателства пред земеделците. Но има технологии, които позволят рисковете от сушата врху тази култура да бъдат намалени и все пак земеделците да имат добри добиви. На такава технология от фирма Амитица е заложил Димитър Димитров от Драгоман.

Въпреки сушата, резултатите са видими с просто око. Царевицата изглежда прекрасно, кочаните са наляти, въпреки, че се отглежда при неполивни условия.

Какво е приложено?

Биоазото N12 – два пъти. Един път при засяването, след това при окопаването.  Торът съдържа 12% азот от органичен произход, който се усвоява на 100% и стои в почвата в продължение на 3-4 месеца, 40% въглерод ( изключително важен за микробиалния живот и активност за почвата), 80% органично вещество.

Органичното вещество действа като хранителен субстрат за развитието на полезните микроорганизми, както и стимулира кореновата дейност. Важна е ролята на органичното вещество за дезактивирането, чрез адсорбция на множество органични съединения с биотоксично действие, както от биологичен произход (полифеноли), така и от органичен произход (хербициди и фитофармацевтични продукти изобщо).

Подходящ за есенно и пролетно приложение. Голямата производителност на обработваемите култури се дължи на продължителното наличие на азот през цялата вегетация. Биоазото е одобрен по Еко схемата за намаляване на азотното торене.

Направено е третиране на семената с Биостарт и Натуралис, което е изключително важно за доброто развитие на растенията. И на по-късен етап само с хербицида е внесен Биоспектрум и Геостим.  

Микоризната гъба в Биоспектрум увеличава абсорбцията на хранителни вещества и вода капацитет (особено в случай на суша) и повишава защитата срещу патогенни микроорганизми чрез колонизиране на корените на растенията. Органичната материя има свойства за стимулиране на растежа на растенията и подобрява плодородието на почвата чрез активиране на почвените микроорганизми и минерализация. Всички съставки заедно насърчават образуването на устойчиви почвени агрегати , което води до по-добро задържане на влага, повишена микробиологична активност и съдържание на хумус в почвата. Многократната употреба на продукта има дълготраен положителен ефект върху растежа на растенията и почвата.

Биоспектрум повлиява превръщането на ключови хранителни вещества в достъпна за растенията форма (фиксация и минерализация) и улеснява усвояването на хранителните вещества. Подобрява микробиологичната активност на почвата и съдържанието на хумус. Действа като биостимулатор – растенията растат по-силни и по-бързи, което води до по-високи добиви. Подобрява структурата на почвата. Повишава устойчивостта на растенията към суша и други стресови фактори.

Геостим помага при стрес от жеги, суша, засолени почви . Намалява торовите норми с до 15 %. В неговият състав има елемент, който стимулира развитието на полезните микроорганизми в почвата и създава благоприятни условия за тяхното размножаване.

В технологията е препоръчано и листно третиране с Азотохелп, Фолиамин и Липосан. Целта на Липосан е растенията при високите температури да останат устойчиви и листата да не се завиват. Но това пръскане не е могло да бъде осъществено поради невъзможност да се влезе на полето. И въпреки това, резултатите са отлични.

Димитър Димитров от Драгоман е доволен от резултатите, които е постигнал в царевица с тази технология и догодина отново ще заложи на Амитица.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини