„Ел Би Булгарикум“ – приемственост от традицията на истинското кисело мляко към съвременната наука

Д-р Ирина Готова  е изследовател с над 15 години стаж в лабораторията по Молекулярна биология в Центъра за научноизследователска и развойна дейност на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД. Тя споделя, че работата ú в областта на пробиотиците била до голяма степен предопределена от студентските години, прекарани в същия университет, и с радост предава ценен опит на следващото поколение. Разказва как е увлечена от лекциите на именития ни професор по микробиология – Христо Чомаков и по-конкретно от историята за откриването на бактерията – Lactobacillus bulgaricus.

Това е забележителното дело на д-р Стамен Григоров, който през 1905 г., работейки в Женевския университет върху проби домашно кисело мляко, което съпругата му изпращала в Бусински ръкатки (глинени съдове с една дръжка за носене на китката), за първи път наблюдавал и описал пръчковидната бактерия на страниците на международно реномирано  научно издание.

„Това откритие превръща естествената кисело-млечна ферментация от домашна рецепта, предавана от поколение на поколение, в наука, която се развива и до днес и поставя името на родината ни и на откривателя си на страниците на световната научна литература“, споделя д-р Готова и допълва, че официалното име на бактерията се изписва и с името на откривателя.

„Дяволска стомна“

Всяка година се чества Празник на киселото мляко, а през следващата година ще се навършат 120 години, откакто светът разбира за Българската бактерия. Традиционно празникът е в Трънския край, откъдето е д-р Стамен Григоров, а Музеят на киселото мляко се намира в село Студен Извор, в което е запазена и родната му къща.

В музея на съседното село Бусинци човек може да види както „ръкатка“, така и други характерни за този край съдове и да се наслади на изяществото и многообразието на изчезващата Бусинска керамична школа.

Студент в ХТМУ: Само в „Ел Би Булгарикум“ мога да науча как се произвежда истинско мляко

„Само в „Ел Би Булгарикум“ мога да науча как се приготвя истинско мляко“, сподели студентът в Химикотехнологичния и металургичен университет в София Божидар Райчев. Той е един от бъдещите висшисти, които всяка година избират държавната млекопреработвателна компания, за да проведат задължителния си студентски стаж.

„Винаги съм имал интерес да работя в лаборатория, най-вече от биологична гледна точка. Освен това само в „Ел Би Булгарикум“ мога да науча как се приготвя истинско кисело мляко. Това са причините да избера компанията като място, на което да се запозная с работата в лаборатории отблизо“, сподели Божидар Райчев в края на едномесечния си стаж в Центъра за научноизследоталеска и развойна дейност на дружеството.

Той разказа, че ще остане с много добри впечатления както от Центъра, така и от учените в него, които са успели да го въведат в работата си по разбираем и достъпен начин.

Амбициите на Божидар са да продължи да се развива в сферата на биотехнологиите, да се реализира и да работи това, което обича. „Надявам се да има още хора, които да се интересуват от науката, за да допринесат за общото развитие“, каза още той.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини