Намаляването на торовите норми може да се направи грамотно. Но от агроном.

От изумителни цифри преди няколко години, цените на торовете сега са под последните си рекордни върхове. Някои от тях обаче отново започнаха да поскъпват и тази тенденция може да продължи до есента поради по-ниското производство от някои ключови световни износители.

Джош Линвил, вицепрезидент в StoneX, казва, че цените на калия са стабилни, но някои фосфатни продукти като MAP, моно-амониев фосфат, са поскъпнали със 70 долара за тон и сега се продават по-скъпо от  DAP или диамониев фосфат.

„Цената на MAP 11-52-0, който много фермери в Средния Запад използват, скочи до небето и вероятно е с 50 до 70 долара за тон“, казва Линвил. „MAP обикновено е с 20 долара по-скъп спрямо DAP, а днес е по-близо до 100 долара и това е така, защото отрязахме много световни вносители.“

Той казва, че китайският износ е намалял, бразилското производство остава ниско, а европейското производство на торове е намаляло с 25% поради високите цени на природния газ. Това също тласка някои азотни продукти към по-високи цени.

„UAN се задържа на относително стабилно ниво, както и UREA, но има достатъчно проблеми с доставките, притесняваме се, че можем да видим цени с 25 до 50 долара повече за тон, ако се разиграят правилните сценарии“, казва Линвил.

Той има предвид ескалация на напрежението в Близкия изток. Линвил смята, че цените на фосфатите могат да бъдат още по-високи през пролетта, в зависимост от търсенето, тъй като фермерите вече намаляват торовите норми през есента.

„Когато погледнете цените на DAP и MAP в сравнение с цените на царевицата, това са едни от най-лошите стойности, които сме виждали като съотношение между продуктите от 2018 г.“, каза Линвил.

Фермерите трябва да решат дали да купуват тор сега на фона на някои от най-тесните маржове на приходите от реколтата досега, да изчакат до пролетта, за да направят покупки или да намалят вложените ресурси.

Агрономите потвърждават, че много производители вече са решили да намалят програмите си за торене за 2025 г. Въпреки това, вместо да намаляват всички области, консултантите по културите предлагат да се предприеме стратегически подход, за да се запази добивът.

„Знаете кои полета могат да имат намалено количество без отрицателно въздействие върху общите добиви и кои полета вероятно са ни необходими, за да запазим плодородието“, обяснява Айзък Фери от Crop Tech Consulting. „Може да видите, че вместо да намалите торовете с 15 долара  на всички площи, може да е по-икономично да намалите 30 долара за едно поле и нищо на друго, което е по-плодородно и общите добиви да останат на сегашното ниво“.

Фери казва, че познаването на настоящите и прогнозните маржове е ключът към вземането на решения за покупка за 2025 г.

„Какви са прогнозите за цените на торовете е полезна информация, която трябва да се обсъди с агронома. Ако кажете на агронома колко пари се налага да спестите от бюджета за торене, за да останете рентабилни, това е добър ориентир за него, за да направи правилен план за торене, така че добивите да не паднат много като цяло за стопанството“, обяснява Фери.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини