Добруджанският земеделски институт проведе демонстрационни обучения за фасул и слънчоглед

През изминалите месеци юни и юли, Добруджанският земеделският институт в Генерал Тошево на Селскостопанска академия проведе още три от планираните демонстрационни обучения за земеделски стопани по проект „Добри земеделски практики при производството на зърнено житни и бобови култури и слънчоглед в рискова климатична среда“, изпълняван в рамките на Програмата за развитие на селските райони.

Трите демонстрации покриват особено важните култури фасул и слънчоглед за района на Добруджа, както и биологично отглеждане на пшеница, лимец, соя и фасул.

Въпреки екстремните летни горещини, демонстрациите се радваха на сериозен интерес от страна на земеделските стопани.

Първото демонстрационно обучение се проведе на 11.06.2024 г. и беше на тема „Управление и употреба на пестициди и агрохимични анализи при биологично и конвенционално производство на полски култури“Главен асистент Зорница Петрова, завеждащ отдел „Агротехника“, представи сравнително отглеждане на фасул, пшеница и лимец по два начина – конвенционално и биологично.

След полската демонстрация, обучението се прехвърли в Лабораторния комплекс на института в Добрич, където специалист химикът Геновева Банкова и нейният екип лаборанти показаха различни методи за анализ на почвата и земеделските култури, а участниците се включиха с видимо желание и интерес.

На следващия ден, 12.06.2024 г., се проведе демонстрация, посветена на производството на зърнено – бобови култури в условията на биотичен и абиотичесн стрес. Във фокуса на вниманието беше основният лектор проф. д-р Иван Киряков, водещ фитопатолог по фасула в България. Той представи селекцията на фасул в института и основните болести по тази култура и очарова участниците в демонстрацията с уникалния си стил на презентиране.

Обучението премина при изключително голям интерес и ангажираност от страна на присъстващите, въпреки следобедния дъжд.

Третата демонстрация на тема „Продуктивни възможности и устойчивост на биотични и абиотични фактори на конвенционални и устойчиви на хербициди хибриди слънчоглед“ беше изнесена от екипа на отдел „Селекция на слънчоглед“ на ДЗИ, ръководен от доц. Галин Георгиев. Поради ключовата роля на тази култура в селското стопанство на страната тя премина с видимо голям интерес от страна на земеделските производители не само от региона на Добруджа, но и други краища на България. Доцент Галин Георгиев, заедно с главен асистент Георги Георгиев, представиха основни схеми за хибридизация на слънчоглед, като включиха обучаемите в импровизирана полска оценка на сега създавани хибриди.

Доцент Нина Ненова, автор на едни от най-успешните хибриди на института през последните години, запозна всички участници с историята на хибридното производство на слънчоглед, а нейният екип нагледно демонстрира ръчно опрашване в реални условия, в което земеделските стопани се включиха с голямо любопитство.

Не по-малък интерес предизвика колекцията от декоративни и диви видове, представена от доцент Даниела Вълкова. Дивите слънчогледи се използват като източник на гени за устойчивост на болести и това беше нагледно демонстрирано на участниците от доцент Вълкова и фитопатологът асистент Мария Петрова.

Следващата демонстрация, отнасяща се до биохимични анализи на слънчоглед, се предвижда за края на септември – началото на октомври тази година.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини