Фермерите нямат достатъчно пари за есенната сеитба

Браншовете се опасяват, че много стопанства ще имат нужда от помощ

Фермерите нямат достатъчно пари за есенната сеитба тази година. Повечето зърнопроизводители твърдят, че не разполагат на този етап с достатъчно средства за целия финансов пакет за новата сеитбената кампания, която трябва да започне през септември, но те от август започват да правят покупките на торове, семена и др.

Още е рано, но в много области, пострадали от сушата и от символичните реколти от царевица и слънчоглед вече се питат

дали ще успеят да засеят миналогодишните площи

Причината е в това, че не се виждат удовлетворяващи изкупни цени на зърното от хлебната пшеница, както и, че ще имат немалки липси от реализацията и достатъчно приходи от пролетните култури – слънчоглед и царевица.

Голяма част от колегите нямат достатъчно средства, казват от пловдивския съюз на зърнопроизводителите, потвърждават го и от Ямбол и Стара Загора, и други райони.

Подготовката за есенната сеитба на пшеницата и ечемика трябва да започне масово през септември и да продължи до края на октомври, но предвид извънредните климатични условия, много производители вече се питат

какъв трябва да бъде тази година срокът на сеитбата

и в тази връзка отправят въпрос и към науката има ли нещо специално да ги посъветва, и какво.

Според климатолозите с  повишаването на температурата някои растителни видове започват да цъфтят по-рано, отколкото преди време, което може да доведе до неопрашване, затова се питат дали трябва да има промяна в сеитбените срокове. Разтревожени са и от това, което казват климатолозите, че в тропиците промяната в климата няма да се отрази толкова много върху стопанската дейност на хората, но в умерения пояс,

където имаме четири сезона, промените ще бъдат видими

Спрямо миналата година, през тази цените на торовете и на горивата са сравнително успокоени за  зърнопроизводителите и не се очакват резки подскоци, казват търговците.

Повечето производители обаче се надяват, че ще имат и друг финансов помощник за скъпите есенни мероприятия или малко след тях в лицето на  субсидиите, за които смятат, че би могло да се изтеглят възможно по-близо до ранната есен като изплащане, а ако е до 15 октомври ще бъде добре.

Предвид преминалите две трети от годината, които бяха много трудни и стресови, още се надяват на изплащането на украинската помощ през септември, както им е обещано засега.

Очакват да бъдат подкрепени за предсеитбените  си покупки и чрез нисколихвени  кредити, на каквито казват, че ще разчитат много от ДФЗ.

Предстои им сериозно инвестиране в покупка на минерални торове и семена, на препарати за растителна защита, а и за скъпата подготовка и поддръжка на машините.

Зърнопроизводители предвиждат, че сеитбата ще се окаже доста тежка задача за много от стопанствата от среден и нисък размер, които не разполагат и с никакви резерви – и материални, и финансови.

Отсега много стопани си питат дин друг по социалните мрежи с какво да извършат предсетбеното торене на пшеницата

От въпросите и диалозите им личи, че не всички са наясно с какви съставки да подхранят и в какво съотношение, и в тази връзка  ще е най-добре да получат необходима квалифицирана помощ от професионалните агрономи или науката.

За мнозина от тях бъдещият период ще е свързан с взимането и на други сложни решения за предсеитбената подготовка, за схемите на сеитба и торене.

Ясно е, че

семената трябва да са първокласни и обеззаразени срещу всички болести и неприятели

а те именно ще бъдат един от основните харчове.

Модерните стопанства предпочитат и могат да си позволят те да бъдат  третирани и с биостимулатори, за да създадат гаранции за отлично поникване и добавена стойност на продукцията.

За предсеитбеното торене трябва да се вземат предвид няколко неща, свързани и с есенно-зимните, и със зимно-пролетните  нужди на посевите – това са два много важни периода в развитието им, казва науката.

В първия етап са много важни фосфорът и калият, казват учените, а азотът по-малко

Но пък едно уважаващо себе си фермерско стопанство не може да се лиши в днешно време и от комбинираните торове с прибавка на микроелементи, които са за препоръчване, особено, ако съдържат сяра, манган и цинк. Това е важно условие за доброто вкореняване на посева още в първия период.

Продуктите за растителна защита, заедно с торовете и растежните регулатори са предпоставка за началния добър старт на житните.

Това е още по-важно при земеделските производители, които прилагат минимални обработки, защото там в почвата са се укрили и запазили доста повече вредители.

В тази връзка е добре земеделските стопани да са запознати какви патогени има в почвите им в района им и какви са били болестите в предходната година, защото някои от тях като фузариумът например е много упорита гъба.

Затова е задължително сеитбата да се направи само с обеззаразени семена срещу болестите и неприятелите, защото много вредители заплашват именно първите фази от развитието на пшеницата и ечемика и техните  млади и нежни кълнове.

Когато говорим за посевния материал трябва да кажем, че фермерите обикновено го пазаруват от големи и известни фирми, но все пак трябва да са наясно и да са убедени, че семената са качествени и автентични с висока кълняемост и чистота, придружени и със семеконтролен документ.

Обработката на почвата е може би най-първата стъпка към гарантирането на високи добиви, придружена с внасянето на фосфорните и калиеви торове и на една трета от азотните.

Съвети на науката:

На кисели почви се препоръчва да се използва карбамид вместо амониева селитра.

При дефицит на фосфор в почвата, да се знае, че азотът не може да се усвоява, така че не си струва да се прави подобен разход без ефект.

В едно стопанство да се настанят минимум 2 основни сорта и 2 допълнителни – това е сериозна гаранция срещу евентуални провали при част от селекцията вследствие на неблагоприятни климатични изненади.

Предстоят скъпи покупки и сложни решения. Затова много фермери днес твърдят, че ще разчитат на помощта на браншовите си организации като съвети, подкрепа и защита на интересите им.

Диана Ванчева

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини