Китайски учени изследват как климатичните промени се отразяват на картофопроизводството в Самоковско

Професори и докторанти в Самоковско с проект в Китайско-българската лаборатория за климата и екосистемите

Теренни изследвания, проучвания на място, анкети в  контекста на микроклимата и  влияние на климатичните промени върху земеделието. Това е само част от работата, която обединява младите учени и докторанти в рамките на Съвместната българо-китайска лаборатория за “Адаптиране на управлението на селскостопанските екосистеми към климатичните промени”.

Те имаха среща и в Института по аграрна икномика,  който е с ключово участие сред четири български института в рамките на лабораторията.

Младите учени от Китай, заедно с ръководителите на лабораторията от българска и китайска страна, проф. д-р  Храбрин Башев и проф. Shengquan Che, Shanhai JiaoTongUniversity (SJTU)  продължиха със срещи на терен в  Самоков на 24 и 25 август.

 Гостите се запознаха и с историята и традиционните производства, каквито в Самоковско не липсват, като  картофопроизводството и животновъдството. А чуха и за самоковите, абаджийската  чаршия, житната  чаршия, както и Самоковската иконописна школа, чието дело е  иконостасът на Рилския манастир.

Направиха си цяла фотогалерия от с. Доспей, с.Широки дол и Ястребец.

Те са в очакване на заключителната конференция, посветена на климатичните промени и селските райони, която ще се проведе в УНСС на 28.08.24 г.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини