Пазарът на карбамид е изправен пред глобална криза в предлагането, тъй като китайският износ остава нисък

Глобалните доставки на карбамид са изправени пред сериозни ограничения поради продължаващото намаляване на износа от Китай, усложнено от производствените проблеми в няколко страни. Хари Минихан, редактор на Argus Nitrogen, подчерта, че Китай, традиционно основен износител на карбамид, значително е намалил доставките, за да даде приоритет на вътрешните нужди на фона на разширените селскостопански площи и силното индустриално търсене.

Към юли Китай е доставил минимален карбамид, далеч под очакваните три до четири милиона тона, прогнозирани по-рано тази година за експортния прозорец от май до октомври. Този рязък спад произтича от мерките, предприети през октомври 2021 г. по време на пандемията, насочени към осигуряване на ресурси за хранителния и енергийния сектор на Китай.

Ситуацията се влошава допълнително от предизвикателствата пред производството в други ключови региони. В Египет производството на карбамид е спорадично от 20 май поради прекъсвания на доставките на природен газ и приоритизиране на газа за охладителни системи на фона на лятната гореща вълна. Това доведе до намален оперативен капацитет на производителите на торове, като подобни производствени неуспехи бяха отчетени в Малайзия и Русия. Нигерия, друг важен играч на пазара, също намали присъствието си на пазара.

Тези ограничения в предлагането се появяват заедно с променливото глобално търсене. Цените на карбамида се повишиха, намалявайки търсенето, тъй като ключови селскостопански пазари като Индия намаляват покупките си поради значителните вътрешни запаси и увеличеното местно производство. През 2024 г. вносът на карбамид в Индия драстично намаля, което допълнително повлия на глобалната динамика на ценообразуването.

Световният пазар на карбамид остава стегнат, като анализатори като Джош Линвил от StoneX отбелязват, че въпреки че известно облекчение на доставките може да се появи по-късно през годината, тъй като производствените проблеми са решени, общите настроения на пазара са предпазливи. Тъй като ключови пазари като Индия не се очаква значително да увеличат търсенето в краткосрочен план, цените на карбамида вероятно ще останат високи, което създава предизвикателства за селскостопанските производители в световен мащаб.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини