Ел Би Булгарикум: Традиция и иновация в българското млекопреработване

Ел Би Булгарикум е единственото българско държавно млекопреработвателно дружество, което съчетава традиционни рецепти с най-новите технологии и научни изследвания. Компанията е известна със своите висококачествени млечни продукти, които включват кисело мляко, прясно мляко, сирене, кашкавал и масло.

История и традиции

Ел Би Булгарикум е основана с цел да запази и популяризира традиционните български млечни продукти. Киселото мляко на компанията е произведено от висококачествено краве мляко и симбиотична закваска, съдържаща Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Тези бактерии са изолирани в България и са известни със своите полезни въздействия върху човешкия организъм.

Ел Би Булгарикум е наследник на 60-годишна традиция в производството на оригинално  българско кисело мляко, млечни продукти, закваски и полезни за здравето храни. Като преносител на хилядолетния опит на българите, компанията осъзнава отговорността си да бъде пазител на историята и на изпитаните рецепти, но и залага на модернизирането им чрез  съчетаването им с научни изследвания и последни технологии.

Компанията разполага с две подразделения – в София и Видин, в които успоредно с познатите и обичани от всеки българин млечни продукти се произвеждат много нови асортименти, резултат от усърдна изследователска работа и усъвършенствани технологии.

Центърът за научноизследователска дейност е място, в което кипи живот в буквален и преносен смисъл. В него непрекъснато се раждат нови поколения фзакваски и формули за здравословни храни не само благодарение на усилията на специалистите, но и на факта, че в Центъра се съхранява , обогатява и изучава уникалната колекция от над 1000 млечнокисели бактерии и повече от 100 различни комбинации закваски. А една от най-добре оборудваните лаборатории в страната – акредитирана лаборатория за изпитване на храни, акредитирана съгласно БДС EN ISO / IEC 17025, всекидневно упражнява контрол върху произвежданите крайни продукти и гарантира високо качество.


В Ел Би Булгарикум знаят, че могат да отговорим на високите изисквания на клиентите си единствено когато сме взискателни към себе си. Затова и се стреми, чрез разработване и предлагане на висококачествени продукти, да печели както доверието на стратегически партньори, така и сърцата на милиони потребители по цял свят.

Историята, продължител на която днес е „Ел Би Булгарикум“, започва през 1960 г. Това е годината, в която е основано ДСО „Млечна промишленост”. След редица преструктурирания през годините, от 1974 г. предприятието е обособено като самостоятелна структура, която просъществува до началото на 90-те години на миналия век. Настъпилите икономически и политически промени през 1990 г. намират отражение и в млечната промишленост. ДСО „Млечна промишленост” престава да съществува, а частта, обхващаща Централното управление, Централната експериментална лаборатория – София, Института по млечна промишленост – Видин, както и базата за нестандартно оборудване в Пловдив и цеха за разфасовка и опаковка – Казанлък, са преобразувани в еднолично търговско дружество „Ел Би Булгарикум” ЕАД. На фирмата е предоставено правото да предоставя в чужбина права за производство на българско кисело мляко заедно с автентични български закваски.

 


Независимо от всички трудности, през годините на прехода „Ел Би Булгарикум” ЕАД успява да съхрани кадровия потенциал и днес в изследователския център на компанията работят висококвалифицирани учени, които освен че пазят закваските за традиционното кисело мляко и разработват нови функционални храни, предназначени за профилактично и лечебно хранене. Научноизследователският център на „Ел Би Булгарикум” ЕАД се утвърди като най-добрия в България в областта на млечната промишленост

Компанията предлага разнообразие от млечни продукти, които са не само вкусни, но и полезни:

Кисело мляко: Произведено по традиционна рецепта, киселото мляко на Ел Би Булгарикум е богато на пробиотици, които подобряват състоянието на чревната микрофлора и нормализират перисталтиката.

Прясно мляко: С отлични вкусови качества и висока хранителна стойност, прясното мляко е подходящо както за директна консумация, така и като добавка към различни ястия.

Сирене и кашкавал: Произведени от натурално висококачествено краве мляко, тези продукти не съдържат генномодифицирани съставки и са преминали необходимия процес на зреене.

Масло: Произведено по класическа българска технология от сметана, маслото на Ел Би Булгарикум е с фин и лек млечен вкус и не съдържа растителни мазнини.

Ел Би Булгарикум не спира да инвестира в научни изследвания и иновации. Компанията разработва нови продукти и технологии, които да отговорят на съвременните изисквания за качество и здравословно хранене. Пример за това е новата пробиотична серия PROWAY, която съдържа живи микроорганизми, стимулиращи метаболизма и поддържащи организма в добро физическо здраве2.

Ел Би Булгарикум е символ на качество и традиция в българското млекопреработване. Със своите висококачествени продукти и иновации, компанията продължава да бъде лидер на пазара и да допринася за здравословното хранене на своите потребители.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини