Очаквано: Няма да има прием за инвестиции в техника и иновации тази година

Приемът за проекти за иновации и модернизация по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. беше планиран да започне през 2023 г. Въпреки това, поради различни причини, като административни предизвикателства и бюджетни приоритети, този прием беше отложен.

Както стана ясно вече, въпреки, че е очаквана от земеделските производители, тази година няма да има прием на проекти за инвестиции в иновации или екология. Първите два приема ще бъдат за инвестиции в неземеделски дейности и за общински проекти.

Няма обяснение за закъснелите приеми по Стратегическия план, но вероятно те са ясни на всички. Нова очаквана дата за отваряне на мярката също не е обявено.

На 12 и 13 септември ще се проведе изнесено заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план. В дневния ред са включени теми, свързани с предстоящите приеми на проекти по инвестиционните интервенции. Ще се обсъжда и второто изменение на Стратегическия план.

Поправките в плана са свързани основно с прилагането на екоизискванията и част от интервенциите към директните плащания, които затрудняват кандидатстването на фермерите.

По отношение на инвестиционните интервенции, членовете на мониторинговия комитет се очаква да приемат наредбите, подготвени от администрацията и свързани с приемите, които фонд „Земеделие“ планира да отвори до края на годината.

По отношение на компенсационните подпомагания от Стратегическия план, приеми ще бъдат отворени за млади фермери, малки земеделски стопанства, нови стопанства и други, въпреки че изоставането от индикативния график е сериозно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини