Колко пари внасят земеделците в икономиката и колко получават като подпомагане?

Колко пари внасят в бюджета на България земеделците?

Точната сума, която земеделските производители плащат като данъци в бюджета на България годишно, може да варира в зависимост от годината и икономическите условия. За съжаление, точна статистика никъде не съществува. Въпреки това, можем да разгледаме основните компоненти на данъчното облагане за земеделските производители:

Данък върху доходите: Земеделските производители, регистрирани като физически лица, плащат данък върху доходите си по общата ставка от 10%. Ако са регистрирани като еднолични търговци, те също плащат 10% данък върху доходите си, но с възможност за приспадане на разходи.
Социални и здравни осигуровки: Земеделските производители също така плащат социални и здравни осигуровки, които се изчисляват на база минималния осигурителен доход за земеделски производители.
Данък върху добавената стойност (ДДС): Земеделците, които надхвърлят определен оборот, са задължени да се регистрират по ДДС и да начисляват 20% ДДС върху продажбите си.

За да направим приблизително изчисление на данъците, които земеделските производители плащат в бюджета на България годишно, можем да използваме някои основни данни и предположения. Разбира се, цифрите са много усреднени и приблизителни.

Примерно изчисление:
Брой земеделски производители: Според данни от Министерството на земеделието, в България има около 100,000 регистрирани земеделски производители.
Среден доход: Да предположим, че средният годишен доход на един земеделски производител е около 20,000 лева.
Данък върху доходите: Ставката за данък върху доходите е 10%. Това означава, че всеки земеделски производител плаща около 2,000 лева годишно като данък върху доходите.
Общо данъци върху доходите: 100,000 земеделски производители * 2,000 лева = 200,000,000 лева.
Социални и здравни осигуровки: Да предположим, че средните годишни осигуровки са около 3,000 лева на производител. Това означава, че общата сума за осигуровки е 100,000 * 3,000 = 300,000,000 лева.
Общо:
Данък върху доходите: 200,000,000 лева
Социални и здравни осигуровки: 300,000,000 лева
Приблизителна обща сума:
Общо данъци и осигуровки: 500,000,000 лева годишно

Зърнените и маслодайните култури заемат значителен дял в българския износ. През последните години, тези култури представляват около 25% от общия износ на страната. През последната година, износът на зърнени култури е на стойност над 1 милиард долара.

Годишната сума на рентите, които земеделските производители плащат в България, може да варира значително в зависимост от региона и типа земеделска земя. През 2022 г. средната цена за наем/аренда на един декар ниви е била около 63 лева, което представлява увеличение с 21.2% спрямо предходната година. В някои региони, като Североизточния, рентите достигат до 93 лева на декар.

Примерно изчисление:
Обща площ на земеделските земи: В България има около 3.5 милиона хектара земеделска земя, което е 35 милиона декара.
Средна рента: Да предположим, че средната рента е около 63 лева на декар.
Общо:
Обща сума на рентите: 35,000,000 декара * 63 лева = 2,205,000,000 лева годишно.

Това е приблизително изчисление и реалните стойности могат да варират в зависимост от конкретните условия и договори за аренда.

Така се получава обща сума от почти 4 милиарда лева, които земеделците внасят в българската хазна под една или друга форма.

Колко пари годишно получават земеделските производители в България като субсидии от ЕС и подпомагания от държавния бюджет?

Земеделските производители в България получават значителни субсидии както от Европейския съюз, така и от държавния бюджет. Ето някои основни данни:

Субсидии от Европейския съюз:
Директни плащания: През 2023 г. по схемите за директни плащания са изплатени около 1.93 милиарда лева.
Програма за развитие на селските райони: Тази програма също предоставя значителни средства, но точната сума може да варира в зависимост от конкретните проекти и години.
Подпомагания от държавния бюджет:
Държавни помощи: През 2023 г. по схемите за предоставяне на държавни помощи са изплатени около 461 милиона лева.

Общо субсидии и подпомагания: Около 2.39 милиарда лева годишно.

Сметката, дори и грубо направена, показва, че българските земеделци все още внасят с почти 1 милиард и половина повече в бюджета на България, отколкото получават като подпомагане.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини