Изменението на климата води до 13% намаление на световното производство на пшеница

Изменението на климата благоприятства разпространението на гъбичките, причиняващи пирикулариоза – заболяване, което оказва значително влияние върху производството на пшеница. Според проучването “Уязвимост на производството към пшенични пирикулярия в условията на изменението на климата”, публикувано в Nature Climate Change, това заболяване може да засегне 13,5 милиона хектара и да намали световното производство на пшеница с 13%.

Пирикулариозата на пшеницата е най-скоро идентифицираната болест от икономическо значение за тази култура в света. Причинява се от гъбата Pyricularia oryzae Triticum (патотип Magnaporthe oryzae Triticum), която заразява листата и ушите на пшеницата, причинявайки щети, които могат да застрашат до 100% от реколтата.

Изследователят на пшеницата от Embrapa, Хосе Маурисио Фернандес, обяснява, че развитието на гъбичките, причиняващи пирикулариоза, се улеснява от високите температури и влажността – условия, които са характерни за тропическите и субтропическите региони. Той отбелязва, че заболяването може да се прояви дори при студено време или ниска влажност, което привлича вниманието на учените.

През последните години култури, засегнати от пирикулариоза, са открити в северната част на Бангладеш, където гъбата преживява сухо време и ниски температури по време на прибирането на реколтата. Това е особено забележимо с оглед на повишаването на минималните температури през последните години.

По-топлите зимни температури в Южна Бразилия също доведоха до локализирани огнища на пирикулариоза в реколтата от пшеница през 2023 г. в Рио Гранде до Сул, особено в северозападната част на щата, където минималните температури надхвърлиха 15 ºC през целия сезон на прибиране на реколтата. “При глобален сценарий за изменение на климата с по-високи температури и колебания в валежите, гъбичките ще намерят нови места за заселване”, прогнозира изследователят, припомняйки, че гъбичните спори могат да се разпространяват чрез вятъра или международната търговия със заразени зърна и семена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини