Суфле Агро България: Лидер в нишовите култури и търговията със зърно вече е част от групата InVivo

Компанията прави пробив у нас с пролетен ечемик още от сеитба 2024

Ще го изкупува от фермерите с 15 лв./тон повече от зимния пивоварен и до 80 лв./тон повече от фуражния ечемик

Суфле Агро България събра земеделци и партньори в Правец. Повод за събитието беше новината, че SOUFFLET GROUP вече е част от групата InVivo, един от най-големите кооперативи в света. Това нарежда компанията на лидерска позиция в сектор земеделие в Европа.

Управителят за България Антон Илиев приветства гостите и представи бъдещите намерения за развитие на компанията. Сред основните приоритетни дейности на групата са земеделието и международна търговия със зърно и храни.

През годините Суфле Агро България наложи успешна ниша за реализация на пивоварен ечемик, както и собствен бранд Soufflet Seeds – разпознаваема селекция от хибриди царевица, слънчоглед и рапица, гарантиращи рентабилност за всяко едно стопанство. Качествени продукти и услуги, доказани на полето и придружени от експертен технически опит.

InVivo приема това предизвикателство, като внедрява новаторски и отговорни решения и продукти в съответствие с принципите на регенеративното земеделие в полза на земеделските производители и потребителите. Има цялостна програма за намаляване на пестицидите, запазване и облагородяване на почвите, за защита на биоразнообразието.

Земеделците в България вече познават Суфле България, като доверен партньор за успешно земеделие повече от 12 години. Френската компания, стъпила на българска земя през 2012 г. с първия си филиал Малтери Суфле, успешно подготви влизането на дивизията Суфле Агро, за да предложи комплексно обслужване на земеделските производители.

През годините Суфле Агро наложи и у нас най-успешната  ниша за реализация на пивоварния ечемик. Сега обаче компанията има важна новина за българските земеделци

Пролетен ечемик в България и то още от сеитба 2024

Както съобщи Антон Илиев, управител на Суфле Агро България по време на срещата. Тази култура има голяма перспектива в страната ни и по отношение на вложенията на фермерите. От 5-6 години българските земеделци познават предимствата на отглеждането на пивоварен ечемик, но Суфле Агро вече им дава и една нова възможност – пролетен ечемик.

При ечемикът Суфле Агро е лидер у нас с обем от 55 000 тона и работи отдавна с българските фермери. Но сегашната инициатива вече ще даде възможност на много повече от 550 фермери, които работят с компанията, да се включат в отглеждането на тази култура. И по този начин да станат доставчици на всички пивовари в България, които радушно очакват новата реколта и инициатива.

Засега по-широката картина на компанията у нас изглежда така: от 40 000 т ечемик-30 000 т малц и 240 млн. литра бира.

Но сега у нас ще се изкупува вече и пролетен ечемик и това ще даде на фермерите по-висока  рентабилност

При изкупуването му земеделците ще получават и занапред допълнителна премия, която сега се дава на зимния ечемик и е с около 40-60 лв/тон над фуражния. Но за пролетния Суфле агро ще дава още 15 лв/тон отгоре. Фермерите знаят, че сигурността им е гарантирана, защото от две години Суфле Агро им предлага и оптимум договор, който гарантира стабилност в иначе несигурната пазарна обстановка.

Суфле Агро вече осигурява 50% от малца и съответно бирата в България, но досега със зимен ечемик предимно

А сега проектът с пролетния ечемик, който вече стартира, и е новата идея, хем ще предложи на фермерите възможност за сеитба във време, различно от другите зърнени култури и ще им осигури повече гарантирани площи за нова печалба и гарантирано изкупуване.

Според Антон Илиев, управител на Суфле Агро, нашите фермери още може и да не знаят, но е доказано, че

пролетният ечемик дава по-различни и по-добри качества на малца

в чието производство Суфле е световен лидер и много търсен от пивоварите.

За сеитбата на културата специалистите очакват, че т.г. сигурно ще се случи около 15 октомври или след тази дата, защото трябва да е около 15-20 дни  по-късно от  пшеницата, а за нея българските земеделци планират да е по-късна и да се случи около началото на октомври, а може и по-късно.

Според Мими Дончева, която е отговорник за реколтите и водещ зърнен експерт на компанията, тази година на клиентите им, които разчитат на качествен пивоварен ечемик,  ще бъдат още по-доволни, защото ще получат още повече отлична и качествена суровина, благодарение и на пролетния ечемик, който ще бъде изкупен по-скъпо.

И фермерите са доволни…

Както сподели пред земеделеца.бг един от фермерите, които от години работят със Суфле Агро, Велин Георгиев от с. Хотница, Великотърновско, той и негови колеги от самото начало работят с компанията у нас и са много доволни от нея. Тя е супер точна и коректна, казва Велин, и винаги навреме без забележки изплаща обещаните суми за продукцията.

Сега новината за пролетния ечемик го изненадва приятно, но той казва, че са готови да получат семена и да се доверят. Това е добре дошло за нас земеделците, казва той, защото както сеитбата, така и жътвата ще бъдат вече на по-различни дати от класическите срокове за зърнените култури. Това ще ни улесни като производители. А обещаната  цена за ечемика  с 15 лв/тон  над тази досега за зимния пивоварен ечемик определено ни съблазнява.

Кои ще са предимствата за земеделеца от проект пролетен ечемик

Обяснено на агрономически език пролетният ечемик ще бъде с по-кратка вегетация, което означава толерантност към засушаване и високи температури. При него намалява рискът от нападение от листни въшки и цикади през есента. Има по-висок потенциал за добив в сравнение със зимния ечемик.

В икономически аспект изкупната цена ще е по-висока.

А предимствата за Суфле Агро ще се съсредоточат в производството на нови сортове с по-висок качествен и количествен потенциал в производството на малц.

Заради успешната работа на Суфле Агро с пивоварния ечемик в България, научаваме и новината, че

вече се строи и трети завод за малц до този в Плевен, с което капацитетът от 55 000 т ще нарасне поне до 80 000 тона ечемик

Интерес към пролетния ечемик вече се проявява и от съседни държави, които се надяват да  разчитат на суровина, защото им е известно че брандът Суфле е  световен лидер в производството на малц. А в същото време при тях доставчиците не са достатъчни.

За отбелязване е, че всички пивовари в страната ни работят със Суфле отдавна, около 99% от доставките им са местни, а сега компанията става още по-атрактивна с пролетната си суровина.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини