Кристоф Хансен от Люксембург е предложението за еврокомисар по земеделие

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник назначи Тереза Рибера от Испания за новия комисар по антимонополна политика на блока, докато Кая Калас от Естония ще отговаря за външната политика.

Андрюс Кубилиус от Литва ще бъде първият комисар по отбраната на ЕС – нова роля, създадена за укрепване на европейския военен производствен капацитет в лицето на руската агресия на източния фланг на Европа.

Комисията е най-мощната институция на 27-членния Европейски съюз. Тя има правомощия да предлага нови закони на ЕС, да блокира сливания между компании и да подписва споразумения за свободна търговия.

Всяка държава-членка на ЕС ще има едно място на масата на Комисията, роля, сравнима с тази на министър в правителството, въпреки че политическата тежест варира значително в зависимост от портфолиото.

Други имена в списъка на еврокомисарите включват френския външен министър Стефан Сежурне, който ще отговаря за индустриалната стратегия, докато Марош Шефчович от Словакия ще наблюдава търговските политики. Всички кандидати ще преминат изслушвания с депутати в Европейския парламент, които трябва да одобрят тяхната номинация.

Фон дер Лайен заяви, че новата Комисия ще се фокусира върху просперитета, сигурността и демокрацията, както и върху необходимата конкурентоспособност за зеления преход и дигитализацията. “Искаме да изградим конкурентоспособна, декарбонизирана и кръгова икономика със справедлив преход за всички,” каза тя на пресконференция. Климатичните промени “са основният фон на всичко, което правим,” добави фон дер Лайен. Но, в сравнение с първия си петгодишен мандат, “темата за сигурността, предизвикана от руската война в Украйна, както и темата за конкурентоспособността, имат много по-голямо влияние върху състава и дизайна на новия екип,” каза тя.

Рибера, министър на екологичния преход на Испания, ще трябва да запълни стъпките на дългогодишния антимонополен шеф на Дания Маргрете Вестагер, която засили натиска върху големите технологични компании за подобряване на конкуренцията на техните платформи. Тя също така ще наблюдава позицията на ЕС по отношение на чуждестранните субсидии, друг горещ въпрос, тъй като компании в ключови сектори като електрически превозни средства и енергийно производство се борят да защитят своите бизнес модели срещу евтина конкуренция от чужбина, особено от Китай.

Всички комисари ще докладват на германския консерватор фон дер Лайен, която това лято получи втори мандат като главен изпълнителен директор на ЕС от държавите-членки, след като нейният политически лагер спечели най-много гласове на изборите за ЕС. Следващата Европейска комисия се очаква да встъпи в длъжност до края на годината, което означава, че една от първите й задачи ще бъде да се справи с резултата от президентските избори в САЩ през ноември. Втори мандат на Тръмп може рязко да промени западното единство в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия и да обърне търговските отношения на ЕС с най-голямата икономика в света.

В понеделник имаше известна драма около състава на следващата Комисия, когато Франция избра Сежурне за нов кандидат, след като настоящият, Тиери Бретон, внезапно напусна с остри думи към фон дер Лайен.

Предложеният състав на Европейската комисия от Урсула фон дер Лайен

  • Австрия – Магнус Бруннер – Комисар по вътрешните работи и миграцията
  • Белгия – Хаджа Лахбиб – Комисар по готовността и управлението на кризи
  • България – Екатерина Захариева – Комисар по стартиращи предприятия, изследвания и иновации
  • Хърватия – Дубравка Шуица – Комисар за Средиземноморието
  • Кипър – Костас Кадис – Комисар по рибарството и океаните
  • Чехия – Йозеф Сикела – Комисар по международните партньорства
  • Дания – Дан Йоргенсен – Комисар по енергетиката и жилищното строителство
  • Естония – Кая Калас – Изпълнителен вицепрезидент по външната и сигурностната политика и върховен представител по външните работи и отбранителната политика
  • Финландия – Хена Виркунен – Изпълнителен вицепрезидент по технологичния суверенитет, сигурността и демокрацията, комисар по дигиталните и граничните технологии
  • Франция – Стефан Сежурне – Изпълнителен вицепрезидент по просперитета и индустриалната стратегия, комисар по индустрията, малките и средни предприятия и единния пазар
  • Германия – Урсула фон дер Лайен – Председател на Европейската комисия
  • Гърция – Апостолос Цицикостас – Комисар по устойчивия транспорт и туризма
  • Унгария – Оливер Вархей – Комисар по здравеопазването и благосъстоянието на животните
  • Ирландия – Майкъл Макграт – Комисар по демокрацията, правосъдието и върховенството на закона
  • Италия – Рафаеле Фито – Изпълнителен вицепрезидент по кохезията и реформите, комисар по кохезионната политика, регионалното развитие и градовете
  • Латвия – Валдис Домбровскис – Комисар по икономиката и производителността; изпълнение и опростяване
  • Литва – Андрюс Кубилиус – Комисар по отбраната и космоса
  • Люксембург – Кристоф Хансен – Комисар по земеделието и храните
  • Малта – Глен Микалеф – Комисар по междупоколенческата справедливост, културата, младежта и спорта
  • Нидерландия – Вопке Хукстра – Комисар по климата, нулевите емисии и чистия растеж, също отговорен за данъчното облагане
  • Полша – Пьотр Серафин – Комисар по бюджета, борбата с измамите и публичната администрация
  • Португалия – Мария Луис Албукерке – Комисар по финансовите услуги и съюза за спестявания и инвестиции
  • Румъния – Роксана Минцату – Изпълнителен вицепрезидент по хората, уменията и готовността, комисар по уменията, образованието, качествените работни места и социалните права
  • Словакия – Марош Шефчович – Комисар по търговията и икономическата сигурност; междуинституционални отношения и прозрачност
  • Словения – Марта Кос – Комисар по разширяването, също отговорна за източното съседство и възстановяването на Украйна
  • Испания – Тереза Рибера – Изпълнителен вицепрезидент по чистия, справедлив и конкурентен преход, комисар по конкуренцията
  • Швеция – Джесика Росвал – Комисар по околната среда, водната устойчивост и конкурентната кръгова икономика

Интензивни преговори с държавите-членки

Фон дер Лайен заяви, че предложеният от нея екип е резултат от “интензивни седмици на преговори” с правителствата на ЕС. Обявяването беше забавено поради усилията на фон дер Лайен зад кулисите за увеличаване на половото равенство в колегията.

От 26-те номинирани, единадесет (40%) са жени, което означава намаляване на половото равенство в сравнение с предишната колегия на комисарите.

“Когато получих първия набор от номинации и кандидати, бяхме на път да имаме около 22% жени и 78% мъже,” каза фон дер Лайен във вторник.

“Това беше неприемливо. Затова работих с държавите-членки и успяхме да подобрим баланса до 40% жени и 60% мъже. И това показва, че – колкото и да сме постигнали – все още има много работа за вършене,” добави тя.

Хансен е на 42 години, бил е досега евродепутат от Европейската народна партия. Хансен произхожда от фермерско семейство, а братовчед му Мартин Хансен е министър на земеделието на Люксембург. Като евродепутат той ръководи преговорите по новите правила на ЕС за обезлесяването и работи по управлението на националните планове за земеделската политика на ЕС.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини