Доверие и иновации в земеделието: Историята на Владимир Цветанов и фирма Амитица

В земеделието най-важното е да имаш безусловно доверие в партньорите си. За Владимир Цветанов, който обработва 1000 декара зърнено-житни и маслодайни култури и 8 декара картофи в района на град Брусарци, това доверие е намерено във фирма Амитица.

„Имам им пълно доверие и знам, че винаги ще ми кажат истината като отговорни агрономи. Случвало се е да нямат съответното решение и да ме пренасочат към друг техен колега. Винаги мислят как да направят технологиите така, че да постигна най-оптималния и икономически рентабилен резултат. Такива хора са безценни партньори на земеделците“, споделя Владимир.

Владимир се занимава със земеделие вече 15 години, въпреки че по професия е ветеринарен лекар. Голямата му мечта е животновъдството, но за момента не може да я осъществи поради икономическите трудности в отрасъла.

Той вярва, че бъдещето е в безопасното и природосъобразно земеделие, здравата почва и качествената храна. Именно затова започва да работи с фирма Амитица и да използва техните биологични препарати. Въпреки че все още не е сертифициран като биологичен производител, за него е важно здравето на почвата. Той знае, че с тези препарати почвата му ще остане жива и плодородна, а малко по-високата им цена се отплаща многократно, като му позволява да пести средства от химическите препарати.

Владимир започва работата си с фирма Амитица преди 2 години, като първият продукт, който прилага, е Екостърн. Този силно концентриран препарат е специално разработен за разлагане на растителните остатъци от реколтата, подобряване на почвата и предотвратяване на нейното разструктуриране. Ефективно разгражда всички видове растителни остатъци, повишава биологичната активност на почвата и предотвратява ерозията й.

От миналата година Владимир прави и предсеитбено третиране на семената с Екосийд и Булсийд. Екосийд е микробиален тор, който възстановява почвената жизненост и способства за отлична кълняемост на семената. Булсийд е направен от патентована ферментация от две стимулиращи растежа ризобактерии, които установяват симбиоза с кореновата система и по-късно обменят хранителни вещества.

Владимир залага опита на площ от 60 декара, където не са използвани никакви фунгициди и инсектициди. Опитът показва, че растенията се развиват по-добре, образуват по-голям корен и са по-устойчиви на стрес, суша и болести.

„Не знам дали за в бъдеще ще се сертифицираме като биологични производители, това зависи от много неща. Но съм сигурен, че тези препарати са бъдещето и те работят“, казва Владимир.

Той е убеден, че този вид препарати спестява пари. Владимир е направил опит и на едно поле е третирал три пъти с течна тор УАН, а на друго – два пъти с УАН и с Азотохелп и е получил същия добив. Азотохелп е азотфиксираща бактерия, която подобрява снабдяването с азот, ускорява усвояването на фосфор, калций, желязо и микроелементи, стимулира продукцията на фитохормони, увеличава обема на абсорбация на кореновата система, повишава покълването на семената и намалява с до 30% внасянето на азотния тор, като запазва същите добиви.

При картофите също ползва Азотохелп, а от тази година планира да включи и Нимазал срещу телени червеи. Той със сигурност планира да продължи работата си с фирма Амитица и този вид препарати, защото вижда ползата от тях с очите си на собствените си полета. От тази есенна кампания ще третира всички семена по технологията на фирма Амитица.

Освен това е оптимист и вярва, че въпреки всичките трудности земеделието ще го има.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини