Сухото време влошава прогнозата за реколтата от пшеница в Западна Австралия

Липсата на пролетни дъждове в Западна Австралия се очаква да намали производството на пшеница в най-големия щат в страната, според доклад на индустрията, което вероятно ще изостри глобалния недостиг на доставки.

Според месечния доклад на Асоциацията на зърнената индустрия на Западна Австралия, публикуван в петък, производството през този сезон се прогнозира на 9,3 милиона тона, което е със 7% по-малко от преди месец. Ако през следващите две седмици няма дъжд, тогава спадът в общия обем на зърното ще продължи, според асоциацията.

Спадът в износа на пшеница от Австралия може да изостри опасенията за глобалното предлагане, което е най-ограничено от девет години насам. Фючърсите на зърното в Чикаго поскъпнаха в петък с почти 9% от края на август.

По-рано този месец Австралийското бюро за икономика и наука на селското стопанство и ресурсите изчисли, че Австралия ще произведе 31,8 милиона тона пшеница, което е с 20% над средното за 10 години и с 23% повече от година по-рано. Следващият доклад се очаква през декември.

Според GIWA все още има райони в южната част на Западна Австралия, които могат да възстановят потенциала за добив на зърно, ако вали през следващите две седмици. Без тях обаче общата реколта от зърно в щата може да достигне 15 милиона тона, а не 17 милиона тона, както се прогнозира в момента.

Фермерите в Западна Австралия обикновено започват да прибират реколтата през ноември.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини