Какво влиза в минималната почвена покривка при ДЗЕС 6

Стандартът ДЗЕС 6 влезе в сила от 2024 г., обясниха експертите на фермери, които присъстват на обучителните семинари, водени от МЗХ и ДФЗ в страната.

Задължението за наличие на минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни, ще се спазва вече всяка година с цел предотвратяване на почвената и водна ерозия.

А новият определен период за задължението ще бъде 1 юни – 30 септември.

В земеделските стопанства през този така наречен чувствителен период е задължително върху 80% от цялата земеделска площ да се поддържа минимална почвена покривка.

Забележете какво може да влиза в обсега на минималната почвена покривка. В това число може да бъде наличната основна култура или налична втора или междинна покривна култура, или оставени растителни остатъци, включително стърнища и/или самозасети площи, или мулчиране.

На земеделските стопани се дава възможност при изпълнение на стандарта да осигурят последваща култура, което трябва да се направи в определен срок. Това ще може да става в рамките на 2 седмици след премахване на предходната растителна покривка или 3 седмици след премахване на предходната растителна покривка само за площите с последваща култура рапица.

При трайните насаждения за осигуряване на минимална почвена покривка върху 50% от площта с трайни насаждения  ще се изисква укрепване на междуредията чрез затревяване, засяване с покривни култури или мулчиране  – пак през чувствителния период 1 юни – 30 септември.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини