ДЗЕС 2 ще се спазва от 2025 година при торфища и влажни зони

ДЗЕС 2, стандартът, който ще трябва да се спазва от фермерите за опазване на влажните зони и торфищата, ще влезе в сила от 2025 г., обясняват експертите от МЗХ на обучителните семинари за производителите.

Целта на прилагането му ще бъде да осигури защита на богатите на въглерод почви в тези зони. В тях правилата ще важат за всички видове земеделски площи. Сред тях ще бъдат няколко конкретни забрани.

Важно! ДЗЕС вече са изцяло описани в Методиката за предварителните условия за получаване на субсидии

В тях ще бъде забранено да се правят всички видове дълбоки обработки на почвата, пресушаване и дрениране. Забранени ще бъдат и преобразуването и разораването на постоянно затревените площи, изгарянето на растителност, използването на минерални и органични азотсъдържащи торове.

Сега списъкът на влажните зони и торфищата в страната е доста разширен, по молба на земеделските браншове се очаква да бъдат редуцирани някои от влизащите в него зони, съобщиха браншовете.

Сред влажните зони и торфищата в страната са Сребърна, Ропотамо, Атанасовско езеро, Дуранкулашко, Шабленско езеро, комплекс Беленски острови, Ибиша, Пода, комплекс Поморие, езерото Вая, Драгоманско блато.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини